Banjaluka: Kolektivno krštenje mališana

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci juče je kršteno 13 mališana čiji su roditelji članovi Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus".

Republika Srpska 16.05.2016 | 15:16
Banjaluka: Kolektivno krštenje mališana

Ovom činu osim djece, njihovih roditelja i kumova prisustvovali su rodbina, prijatelji, ali i sugrađani koji su poručili da će ovo nesvakidašnje krštenje dugo nositi u srcima. Ni dosadna kiša nije pokvarila raspoloženje sedmogodišnjem Savi Baraliću, koji je bio veoma uzbuđen prilikom kolektivnog krštenja. On je poručio da će sada kada je primio božji blagoslov, postati još bolji.

"Kažu da se sa krštenjem ponovo rađamo. Danas sam mnogo srećan i svim drugarima iz škole sam javio da se krstim", kazao je ovaj sedmogodišnjak.

Njegov otac Milomir Baralić kaže da ima petoro djece, te da je jedino Savo kršten na kolektivnom krštenju.

"Presrećan sam što su mi sada sva djeca krštena i moram priznati da je ovo velika olakšica za roditelje sa više djece. Zahvalan sam Udruženju "Četiri plus", koje je snosilo sve troškove i omogućilo nam da krstimo svoje mališane", kazao je Baralić.

On je pohvalio i ostale aktivnosti udruženja koje broji oko 600 članova.

"Osim krštenja, našoj djeci je omogućeno da svake godine putem udruženja idu na more u Crnu Goru, a tu su i razne druge aktivnosti korisne kako za djecu, tako i za nas roditelje. Volio bih jedino da nas bude još više i da se djeca rađaju u sve većem broju", rekao je Baralić.

I kum četvorogodišnjeg Dušana Korićanca Vladislav Pešević imao je samo riječi hvale za organizaciju krštenja.

"Ovo je četvrti put da kumujem, ali nikada nisam bio ovoliko uzbuđen i nisam imao ovoliku tremu kao sada. Posebno zadovoljstvo je učestvovati u duhovnom prosvjetljenju ovih mališana i počastvovan sam što sam dio toga", rekao je Pešević.

Predsjednik Udruženja "Četiri plus" Jovan Radovanović istakao je da se kolektivno krštenje organizuje kako bi porodice sa četvoro i više djece lakše podnijele troškove. On je rekao da je tradicionalno, deveto kolektivno krštenje upriličeno povodom Međunarodnog dana porodice.

"Poslije krštenja djecu smo, kao i svake godine, obradovali poklonima, zlatnim lančićima koje kupujemo uz podršku Gradske uprave. Potom smo im priredili ručak u crkvi Svete trojice, na kojem smo se sa oko stotinak gostiju okupili kao jedna velika porodica i proslavili ovaj sveti čin", kazao je Radovanović i zahvalio privatnicima koji su podržali višečlane porodice.

Udruženje

Udruženje "Četiri plus" iduće godine proslavlja desetogodišnjicu rada.

"Kolektivno krštenje počeli smo da organizujemo odmah nakon godinu našeg rada. Lani smo krstili 20 mališana, a do sada je na ovaj način kršteno više od 150 djece", rekao je Radovanović.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŠTA ĆE NAMA INDUSTRIJA

16.05.2016 13:21

HLJEBA,HLJEBA GOSPODARU NE VIDJESMO DAVNO (OD CRKAVA) HLJEBA

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.05.2016 20:28

Не живи човјек само о хлебу И води већ и од сваке ријечи Господњој. Зато нека је Богу слава и хвала да СРБски попови послије геноцида којег су хрвати и муслимани извршили над Православним СРБима у 20 вијеку, још увијек имају кога са крсте. У дјеци нашој продужује се живот наш!