"Гледати ка будућности и сарадњи у региону"

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић оцијенио је данас да отворена питања између БиХ и Хрватске не могу угрозити пријатељске односе двије земље.

Босна и Херцеговина 16.05.2016 | 12:24
"Гледати ка будућности и сарадњи у региону"

Након састанка чланова колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са предсједником Хрватског сабора Жељком Рајнером, Босић је рекао на конференцији у Сарајеву да у будућности пажњу треба посветити питањима у вези са ширењем економске сарадње.

Босић је додао да посебну пажњу треба посветити наступу на заједничким инфраструктурним пројектима који су у интересу и БиХ и Хрватске.

"Има их доста, почевши од Коридора пет-це до Јадранско-јонске иницијативе, за коју би се могла добити средства из европских фондова", прецизирао је Босић.

Када је ријеч о отвореним политичким питањима, Босић је рекао да су она већ одавно позната и да нису такве тежине да не могу бити ријешена.

"Сматрамо да долази вријеме када поново треба да отворимо питања у једној бољој атмосфери, поготово зато што се ни Хрватска ни БиХ не налазе у изборном циклусу и имамо услове да отворено и без икаквих ограничења разговарамо о њима", рекао је Босић.

Он је оцијенио да ће у наредном периоду бити стабилизовани односи у цијелом региону и да ће питања из прошлости уступити мјесто заједничким интересима и питањима будућности.

"Вјерујем да ће и читав регион ући у неку стабилнију фазу и да ћемо имати, можда за годину дана или за пола године, много више разумијевања за заједнички наступ о свим питањима. Недвосмислено је интерес читаве ЕУ, а посебно Хрватске да се БиХ, али и остале земље Западног Балкана нађу у ЕУ", рекао је Босић.

Рајнер је рекао да је ово његова прва посјета од ступања на мјесто предсједника Хрватског сабора и да то показује колико је Хрватској стало до пријатељског сусједа.

Наводећи да је данас разговарано о низу питања у којима нема проблема, Рајнер је додао да постоје одређена отворена билатерална питања за која вјерује да се, уз добру вољу обје стране, могу ријешити на обострано задовољство.

"Доста смо разговарали о привредним односима јер су ослабили прошле године, а за то нема разлога", рекао је Рајнер, оцјенивши да је могуће повећати и међусобне инвестиције, те трговинску размјену.

Према његовим ријечима, посебно је разговарано о великим инфраструктурним и енергетским пројектима који би били од значаја не само за БиХ и Хрватску него и цијелу Југоисточну Европу, па и средњу и сјеверну, јер би надмашили значај двије земље.

Рајнер је истакао да се Хрватска посебно брине да у БиХ буде гарантована равноправност сва три конститутивна народа.

"Разговарали смо о томе како да то не буде само на нивоу политичких тијела него да људи то осјете у свакодневном животу, да равноправност продре до сваког човјека и сваком човјеку у БиХ створи једнаке могућности", рекао је предсједник Хрватског сабора.

Он је навео да је Хрватска подржавала и да ће подржавати европски пут БиХ, те да је спремна да јој помогне на том путу.

"Хрватска се истински и дубоко залаже за стабилну, функционалну и цјеловиту БиХ, за њен суверенитет и функционалност која ће јој омогућити улазак у ЕУ", поручио је Рајнер.

Планирано је да се Рајнер током посјете БиХ, осим са представницима парламента БиХ, састане и са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем, члановима Предсједништва БиХ, предсједником Федерације БиХ Маринком Чаваром, предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, те врхбосанским надбискупом кардиналом Винком Пуљићем.

Предвиђено је да Рајнер посјети Кисељак, Мостар и Бањалуку.

Извор: Срна

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

нн

16.05.2016 10:27

Шта велиш Босићу????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКЕ

16.05.2016 15:51

МА, НИШТА...ТО ЈА НЕШТО САМ СА СОБОМ!

Name

Градиска

16.05.2016 11:09

Сабане, ко тебе засто пита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

16.05.2016 13:13

Да се овај поштени човјек пита било би другачије а овако предсједник РС пјева, милиони му на Кипру, кумови и тајкуни обезбједјени а народ гладан и сиромашан!Банда режимска!

Name

ЖИВИО БАЈА!

16.05.2016 15:15

ЖИВИООООООО!

Name

БОГАМИ

16.05.2016 11:13

ЛЕПА ПАРА АЛИ ЈЕ ТРЕБА И ОДРАДИТИ КАО СРБИЈАНЦИ 2000те И ГДЕ СУ САДА ПОТРОСИЛИ ЛОВУ И КРАЈ РАСПАД СИСТЕМА А СОРОС ВИСЕ НЕ ДАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

16.05.2016 11:16

Младене гледај да нас сто прије ријесис оног змаја од Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.05.2016 12:10

Добро га је нагазио Младен. Додај гас

Name

цакан.

16.05.2016 19:49

Михајло:дуже време те пратим,таква времена су.завежи лабрњу.

Name

всс

16.05.2016 11:50

Сви балкански политичари имају превелике плате. Не могу бити веће од 1500КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.05.2016 14:09

Бас тако.Они имају енормно велике плате у односу на стандард и то сто раде. Сасвим би било ОК да имају 3-4 пута висе од просјецне плате. Знаци ако је просјецна 700 они би требали имати 2-3 хиљде маxимум а не 7,8 па и 10 као нас прецједник. Проблем лези у томе ако би они имали такве плате онда би просјецна била 350 као сто и јесте.Знаци 1 500 и капак. Рест паре усмјерити у социјалне фондове.

Name

Амор

16.05.2016 11:51

Више се Босић пита како ти кажеш Шабан него твој Додик.ПА Босић је у државној власти.Е моја Градишко мало географије неби ти било на одмет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

16.05.2016 12:11

Ни теби не би било на одмет мало писмености.

Name

Раки

16.05.2016 13:28

Не би ,одвојено,боље иди у основну., врати се.

Name

Љакаш...

16.05.2016 15:50

У школу !Прво научи српски!

Name

А мост

16.05.2016 11:59

Упита ли га зашто. Коће градњу моста у Градисци И зашто мора Хрватска фирма градити мост у Свилају ако је наша фирма имала најбољу понуду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

18.05.2016 07:36

МОСТ У СВИЛАЈУ ГРАДЕ ФИРМЕ ХЕРИНГ ИЗ МОСТАРА И ВИЈАДУКТ ИЗ ЗАГРЕБА. МОСТ ГРАДИШКА СЕ НЕЋЕ ГРАДИТИ НИ ДО 2025.ГОДИНЕ. ЗА ТУ "ГЛУПОСТ" ОД УГОВАРАЊА ИЗГРАДЊЕ ОВОГ МОСТА ОДГОВОРНИ СУ БИВШИ МИНИСТАР ЧУБРИЛОВИЋ И БИВШИ ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ МИЛОРАД ДОДИК. ПРЕДЛАЖЕ СЕ САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ ДА СЛЕДЕЋИ ПРОТЕСТ ОРГАНИЗУЈУ НА МЈЕСТУ ГДЈЕ СЕ ОВАЈ МОСТ ТРЕБА ПОЧЕТИ ГРАДИТИ, ЈЕР СНСД И ДНС СИГУРНО НЕЋЕ НА ТОМ МЈЕСТУ ОРГАНИЗОВАТИ КОНТРАМИТИНГ, ЈЕР ЈЕ ТО МЈЕСТО НАЈВЕЋЕ ГЛУПОСТИ И СРАМОТЕ ОВЕ ДВЕ ПАРТИЈЕ. СОЦИЈАЛИСТИ ЋЕ МОЖДА ДОЋИ, АЛИ ОНО СВИ МОГУ СТАТИ У ТЕЛЕФОНСКУ ГОВОРНИЦУ.

Name

Освит

16.05.2016 12:08

Наравно да треба разговарати о будуцности и економији о економској сарадњи јер се о прослости никад нецемо до краја слозити.Треба отворено осим о економслким питањима разговарати и о полозају Срба у Хрватској а и о полозају Хрвата у Републици Српској и скренити пазњу на појаву неоустаства у Хрватској које се подрзава институцијама Хрватске Дрзаве и никад горим полозајем Срба у Хрватској послије рата.Увазени господин је један од носилаца садасње хрватске политике на цији рацун су због неофасистицке политике критике упутиле многе свјетске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеботеја

16.05.2016 18:28

Никакво цудо сто у дрзави је све килавио, какви стакори воде којекакве партије и опозиције

ОДГОВОРИТЕ