"Gledati ka budućnosti i saradnji u regionu"

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić ocijenio je danas da otvorena pitanja između BiH i Hrvatske ne mogu ugroziti prijateljske odnose dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina 16.05.2016 | 12:24
"Gledati ka budućnosti i saradnji u regionu"

Nakon sastanka članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom, Bosić je rekao na konferenciji u Sarajevu da u budućnosti pažnju treba posvetiti pitanjima u vezi sa širenjem ekonomske saradnje.

Bosić je dodao da posebnu pažnju treba posvetiti nastupu na zajedničkim infrastrukturnim projektima koji su u interesu i BiH i Hrvatske.

"Ima ih dosta, počevši od Koridora pet-ce do Jadransko-jonske inicijative, za koju bi se mogla dobiti sredstva iz evropskih fondova", precizirao je Bosić.

Kada je riječ o otvorenim političkim pitanjima, Bosić je rekao da su ona već odavno poznata i da nisu takve težine da ne mogu biti riješena.

"Smatramo da dolazi vrijeme kada ponovo treba da otvorimo pitanja u jednoj boljoj atmosferi, pogotovo zato što se ni Hrvatska ni BiH ne nalaze u izbornom ciklusu i imamo uslove da otvoreno i bez ikakvih ograničenja razgovaramo o njima", rekao je Bosić.

On je ocijenio da će u narednom periodu biti stabilizovani odnosi u cijelom regionu i da će pitanja iz prošlosti ustupiti mjesto zajedničkim interesima i pitanjima budućnosti.

"Vjerujem da će i čitav region ući u neku stabilniju fazu i da ćemo imati, možda za godinu dana ili za pola godine, mnogo više razumijevanja za zajednički nastup o svim pitanjima. Nedvosmisleno je interes čitave EU, a posebno Hrvatske da se BiH, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana nađu u EU", rekao je Bosić.

Rajner je rekao da je ovo njegova prva posjeta od stupanja na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i da to pokazuje koliko je Hrvatskoj stalo do prijateljskog susjeda.

Navodeći da je danas razgovarano o nizu pitanja u kojima nema problema, Rajner je dodao da postoje određena otvorena bilateralna pitanja za koja vjeruje da se, uz dobru volju obje strane, mogu riješiti na obostrano zadovoljstvo.

"Dosta smo razgovarali o privrednim odnosima jer su oslabili prošle godine, a za to nema razloga", rekao je Rajner, ocjenivši da je moguće povećati i međusobne investicije, te trgovinsku razmjenu.

Prema njegovim riječima, posebno je razgovarano o velikim infrastrukturnim i energetskim projektima koji bi bili od značaja ne samo za BiH i Hrvatsku nego i cijelu Jugoistočnu Evropu, pa i srednju i sjevernu, jer bi nadmašili značaj dvije zemlje.

Rajner je istakao da se Hrvatska posebno brine da u BiH bude garantovana ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

"Razgovarali smo o tome kako da to ne bude samo na nivou političkih tijela nego da ljudi to osjete u svakodnevnom životu, da ravnopravnost prodre do svakog čovjeka i svakom čovjeku u BiH stvori jednake mogućnosti", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

On je naveo da je Hrvatska podržavala i da će podržavati evropski put BiH, te da je spremna da joj pomogne na tom putu.

"Hrvatska se istinski i duboko zalaže za stabilnu, funkcionalnu i cjelovitu BiH, za njen suverenitet i funkcionalnost koja će joj omogućiti ulazak u EU", poručio je Rajner.

Planirano je da se Rajner tokom posjete BiH, osim sa predstavnicima parlamenta BiH, sastane i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH, predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, te vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Predviđeno je da Rajner posjeti Kiseljak, Mostar i Banjaluku.

Izvor: Srna

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

nn

16.05.2016 10:27

Šta veliš Bosiću????

ODGOVORITE
Name

BOSKE

16.05.2016 15:51

MA, NIŠTA...TO JA NEŠTO SAM SA SOBOM!

Name

Gradiska

16.05.2016 11:09

Sabane, ko tebe zasto pita?

ODGOVORITE
Name

P

16.05.2016 13:13

Da se ovaj pošteni čovjek pita bilo bi drugačije a ovako predsjednik RS pjeva, milioni mu na Kipru, kumovi i tajkuni obezbjedjeni a narod gladan i siromašan!Banda režimska!

Name

ŽIVIO BAJA!

16.05.2016 15:15

ŽIVIOOOOOOO!

Name

BOGAMI

16.05.2016 11:13

LEPA PARA ALI JE TREBA I ODRADITI KAO SRBIJANCI 2000te I GDE SU SADA POTROSILI LOVU I KRAJ RASPAD SISTEMA A SOROS VISE NE DAJE.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

16.05.2016 11:16

Mladene gledaj da nas sto prije rijesis onog zmaja od Laktasa.

ODGOVORITE
Name

RE

16.05.2016 12:10

Dobro ga je nagazio Mladen. Dodaj gas

Name

cakan.

16.05.2016 19:49

Mihajlo:duže vreme te pratim,takva vremena su.zaveži labrnju.

Name

vss

16.05.2016 11:50

Svi balkanski političari imaju prevelike plate. Ne mogu biti veće od 1500KM.

ODGOVORITE
Name

Kiki

16.05.2016 14:09

Bas tako.Oni imaju enormno velike plate u odnosu na standard i to sto rade. Sasvim bi bilo OK da imaju 3-4 puta vise od prosjecne plate. Znaci ako je prosjecna 700 oni bi trebali imati 2-3 hiljde maximum a ne 7,8 pa i 10 kao nas precjednik. Problem lezi u tome ako bi oni imali takve plate onda bi prosjecna bila 350 kao sto i jeste.Znaci 1 500 i kapak. Rest pare usmjeriti u socijalne fondove.

Name

Amor

16.05.2016 11:51

Više se Bosić pita kako ti kažeš Šaban nego tvoj Dodik.PA Bosić je u državnoj vlasti.E moja Gradiško malo geografije nebi ti bilo na odmet.

ODGOVORITE
Name

Krkan

16.05.2016 12:11

Ni tebi ne bi bilo na odmet malo pismenosti.

Name

Raki

16.05.2016 13:28

Ne bi ,odvojeno,bolje idi u osnovnu., vrati se.

Name

Ljakaš...

16.05.2016 15:50

U školu !Prvo nauči srpski!

Name

A most

16.05.2016 11:59

Upita li ga zašto. Koće gradnju mosta u Gradisci I zašto mora Hrvatska firma graditi most u Svilaju ako je naša firma imala najbolju ponudu

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

18.05.2016 07:36

MOST U SVILAJU GRADE FIRME HERING IZ MOSTARA I VIJADUKT IZ ZAGREBA. MOST GRADIŠKA SE NEĆE GRADITI NI DO 2025.GODINE. ZA TU "GLUPOST" OD UGOVARANJA IZGRADNJE OVOG MOSTA ODGOVORNI SU BIVŠI MINISTAR ČUBRILOVIĆ I BIVŠI PREDSJEDNIK VLADE MILORAD DODIK. PREDLAŽE SE SAVEZU ZA PROMJENE DA SLEDEĆI PROTEST ORGANIZUJU NA MJESTU GDJE SE OVAJ MOST TREBA POČETI GRADITI, JER SNSD I DNS SIGURNO NEĆE NA TOM MJESTU ORGANIZOVATI KONTRAMITING, JER JE TO MJESTO NAJVEĆE GLUPOSTI I SRAMOTE OVE DVE PARTIJE. SOCIJALISTI ĆE MOŽDA DOĆI, ALI ONO SVI MOGU STATI U TELEFONSKU GOVORNICU.

Name

Osvit

16.05.2016 12:08

Naravno da treba razgovarati o buducnosti i ekonomiji o ekonomskoj saradnji jer se o proslosti nikad necemo do kraja sloziti.Treba otvoreno osim o ekonomslkim pitanjima razgovarati i o polozaju Srba u Hrvatskoj a i o polozaju Hrvata u Republici Srpskoj i skreniti paznju na pojavu neoustastva u Hrvatskoj koje se podrzava institucijama Hrvatske Drzave i nikad gorim polozajem Srba u Hrvatskoj poslije rata.Uvazeni gospodin je jedan od nosilaca sadasnje hrvatske politike na ciji racun su zbog neofasisticke politike kritike uputile mnoge svjetske zemlje.

ODGOVORITE
Name

jeboteja

16.05.2016 18:28

Nikakvo cudo sto u drzavi je sve kilavio, kakvi stakori vode kojekakve partije i opozicije

ODGOVORITE