Птуј и Србац засадили "лозу пријатељства"

Представници Друштва виноградара и воћара општине Птуј из Словеније јуче су посјетили Србац и у порти храма Покрова Пресвете Богородице у овом граду на симболичан начин засадили чокот најстарије винове лозе на свијету која потиче из 16. вијека.

Република Српска 16.05.2016 | 12:19
Птуј и Србац засадили "лозу пријатељства"

На овај начин још једном је потврђена вишегодишња сарадња и пријатељство општина Србац и Птуј, која је почела радом клаонице перади Компаније „Перутнина Птуј“ у Повеличу код Српца у којој је запослено 220 радника.

Предсједник Друштва виноградара и воћара из Словеније Еди Хојник рекао је да је ријеч о старој лози која је настала прије 440 година и уврштена 2004. године у "Гинисову књигу рекорда" као најстарија сорта међу виновим лозама у свијету.

„Узгаја се у дијелу Марибора, а њен потомак засађен је код Храма Свете Ане у Птују. У Србац смо донијели садницу из нашег града, такозвану „модру ковчину“, као унуку најстарије лозе на свијету“, казао је Хојник, који је на челу Друштва које има 300 чланова.

Ова лоза по чокоту годишње даје род од 50 килограма, што је довољно за производњу 20 литара квалитетног бијелог вина. Због прошлости и истрајности, 2007. године је добила и свој музеј, а након бербе сваког последњег викенда у септембру у Марибору се одржава и Фестивал посвећен њој.

Начелник општине Србац Драго Ћирић, који је са свештеником Српске православне црквене општине Србац био домаћин гостима из Словеније, подсјетио је да је и Србац некада био препознатљив по узгоју винове лозе и изразио наду да ће овај гест доприњети наставку некадашње традиције.

„Због високих пореза у прошлом времену, многи су исјекли своје винограде, по чему је био посебно познат мотајички крај, села Каоци, Влакница, Кобаш, Корови, Нова Вес“, рекао је Ћирић.

У разговорима са гостима из Птуја, које је предводио бивши директор фирме „Перутнина Птуј“ у Повеличу Славко Висењак, доминирале су, углавном, теме у вези са развијајем привредне и културне сарадње између Српца и Птуја и том приликом констатовано да постоје обострани интереси.

Пријатељи из Словеније присуствовали су и светој литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице, након чега је Фолклорни ансамбл „Бели анЂео“ приредио и пригодан програм.

БН ТВ (С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

16.05.2016 11:06

Добро је то, само сте требали питати Славка колико је однио пара из Српца, а ми цемо то намиривати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.05.2016 21:09

Мики, остави паре богатима да се и даље богате, а ти иди за Христом. Господ је рекао "тамо гдје је богаство ваше тамо је и срце ваше!" Овај чланак говори о томе како ће РС убрзо поново да буде колонија Словеније и како се Југославенство поново враћа на мала врата испод жита међу расрбљене СРБе!