Ptuj i Srbac zasadili "lozu prijateljstva"

Predstavnici Društva vinogradara i voćara opštine Ptuj iz Slovenije juče su posjetili Srbac i u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice u ovom gradu na simboličan način zasadili čokot najstarije vinove loze na svijetu koja potiče iz 16. vijeka.

Republika Srpska 16.05.2016 | 12:19
Ptuj i Srbac zasadili "lozu prijateljstva"

Na ovaj način još jednom je potvrđena višegodišnja saradnja i prijateljstvo opština Srbac i Ptuj, koja je počela radom klaonice peradi Kompanije „Perutnina Ptuj“ u Poveliču kod Srpca u kojoj je zaposleno 220 radnika.

Predsjednik Društva vinogradara i voćara iz Slovenije Edi Hojnik rekao je da je riječ o staroj lozi koja je nastala prije 440 godina i uvrštena 2004. godine u "Ginisovu knjigu rekorda" kao najstarija sorta među vinovim lozama u svijetu.

„Uzgaja se u dijelu Maribora, a njen potomak zasađen je kod Hrama Svete Ane u Ptuju. U Srbac smo donijeli sadnicu iz našeg grada, takozvanu „modru kovčinu“, kao unuku najstarije loze na svijetu“, kazao je Hojnik, koji je na čelu Društva koje ima 300 članova.

Ova loza po čokotu godišnje daje rod od 50 kilograma, što je dovoljno za proizvodnju 20 litara kvalitetnog bijelog vina. Zbog prošlosti i istrajnosti, 2007. godine je dobila i svoj muzej, a nakon berbe svakog poslednjeg vikenda u septembru u Mariboru se održava i Festival posvećen njoj.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić, koji je sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkvene opštine Srbac bio domaćin gostima iz Slovenije, podsjetio je da je i Srbac nekada bio prepoznatljiv po uzgoju vinove loze i izrazio nadu da će ovaj gest doprinjeti nastavku nekadašnje tradicije.

„Zbog visokih poreza u prošlom vremenu, mnogi su isjekli svoje vinograde, po čemu je bio posebno poznat motajički kraj, sela Kaoci, Vlaknica, Kobaš, Korovi, Nova Ves“, rekao je Ćirić.

U razgovorima sa gostima iz Ptuja, koje je predvodio bivši direktor firme „Perutnina Ptuj“ u Poveliču Slavko Visenjak, dominirale su, uglavnom, teme u vezi sa razvijajem privredne i kulturne saradnje između Srpca i Ptuja i tom prilikom konstatovano da postoje obostrani interesi.

Prijatelji iz Slovenije prisustvovali su i svetoj liturgiji u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, nakon čega je Folklorni ansambl „Beli anĐeo“ priredio i prigodan program.

BN TV (S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miki

16.05.2016 11:06

Dobro je to, samo ste trebali pitati Slavka koliko je odnio para iz Srpca, a mi cemo to namirivati.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.05.2016 21:09

Мики, остави паре богатима да се и даље богате, а ти иди за Христом. Господ је рекао "тамо гдје је богаство ваше тамо је и срце ваше!" Овај чланак говори о томе како ће РС убрзо поново да буде колонија Словеније и како се Југославенство поново враћа на мала врата испод жита међу расрбљене СРБе!