Двије године гаранције за пут од 87 милиона

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 16.05.2016 | 11:37
Двије године гаранције за пут од 87 милиона

АФЕРА „138“

„Дионица пута на превоју Чемерно“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пустио је 5. августа 2013. године у саобраћај новоизграђену трасу пута преко превоја Чемерно, оцјењујући је као историјски пројекат који ће представљати најкраћу саобраћајну везу Србије са црногорским приморјем.

Дионица пута Гацко-Фоча преко превоја Чемерно, грађена је пет година, новцем из економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске, у износу од 72 милиона КМ.

Изградња је договорена 2007. године, почела у септембру 2008. године, а првобитан рок за завршетак радова, септембар 2011. године – пробијен је. Пут је отворен двије године послије тога и сви су сагласни да је коштао (према званичним подацима) 87 милиона КМ.

Оно што је посебно занимљиво јесте да је “Интеграл инжењеринг” морао да доплати, наводно, својих 15 милиона КМ, због кашњења са радовима.

Међутим, јасно се види да је Влада Републике Српске издвојила 72 милиона КМ за градњу ове дионице, чија је дужина око девет километара, и сав тај новац је још 2008. године исплаћен овом предузећу. И нереално је да је толико новца потрошено.

Република Српска и путници за црногорско приморје су заузврат од „Интеграла“ и власти Републике Српске добили гаранцију на двије године за извршене радове.

Дакле, гаранција на спектакуларно отворен и прескупи пут истекла је прошле године!

Милионски пут је отворен уз саслужење владике Григорија, а отварању пута присуствовао је и Емир Кустурица.

Партија демократског прогреса

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

посјетилац

16.05.2016 09:47

И у чему је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образовање

16.05.2016 10:25

Ти од шуме не видиш дрво. То је твој проблем.

Name

неутрални

16.05.2016 10:28

Хахаха, док је год оваквих што питају у чему је проблем, Баја не треба да брине :))

Name

уна

16.05.2016 10:53

Незнам ни ја у цему је проблем.

Name

!!!

16.05.2016 11:41

Стварно гдје је проблем !! Возио тим путем перфекција

Name

ВРС РВИ

16.05.2016 14:13

Види ти како се лијепо смјешкају. Свако већ зна колико ће "добити" новца од овога. Сварно се питам има ли игдје осим овдје да се плаћају унапријед овакви пројекти. Отимају све, стују, шуму...Није им било доста па је Кустурица имао у плану да отима херцеговачки камен?! Занимљиво докле иде људска похлепа.

Name

мами

16.05.2016 09:49

Аустрија је давала гаранције 100 година и то у прослом веку. А данас узнапредовала технологија а гаранција 2 године. Мени се цини узнапредовале техницке могућности за пребацивање пара у приватне дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

16.05.2016 11:02

Када би данасњи путеви имали фреквенцију саобрацаја као ти аустроугарски прављени прије 150 година давали би и дужу гаранцију.

Name

Правник,отпустен,непожељан

16.05.2016 09:51

Савјетујем ПДПу а и свим другим да овакве ствари документују и предају захтјеве за истрагу,све це мировати јер овај режим не дозвољава никакве истраге корупције и криминала.То је ваљда видљиво свима и јасно свима.Али?Доци це нова власт,нови закони о поријеклу имовине,нови људи у правосудју и МУП РС и онда се отварају досијеи.Никад није касно будите сигурни.Довољно вец сада има материјала спремљеног али треба и даље све ажурирати и предавати захтјеве за истрагу.И Санадер је био неко и несто али ствари се брзо промијене па је нико и ниста на крају. У РС је криминал много већи него сто се мозе и замислити а и покрадени новац је много већи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре правник

16.05.2016 11:47

Правник требао би знати да се кривична дјела не процесуирају на порталима већ у правосудном систему државе. Ако је тачно да тужилаштва и судови у Републици Српској неће да раде свој посао,постоји тужилаштво бих које је и надлежно да тежа кривична дјела.Ово што ради информативна служба пдп-а је политички маркетинг. Замисли колико је та странка поштена да само на порталима пријављује политичке противнике, за наводне афере, а у њиховим редовима и данас су се удомили криминалци, преваранти, крадљивци возила итд.Кад је у питању поменута саобраћајница, вјеровао или не,много је боља од земљаног пута којим се народ годинама мучио путујучи према Херцеговини.

Name

РЕ ПОСЈЕТИЛАЦ

16.05.2016 09:54

ПРОБЛЕМА НЕМА, ПАРА НЕМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

16.05.2016 10:00

Цар је го.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоча

16.05.2016 10:27

Шта није јасно ПДП-у. Отварањем дионице пута превој Чемерно, зближио је Херцеговину са свим дијеловима Српске до Београда. Што ви шта не направисте да се сликате, да народ види. Нисте ништа. У чему је сад проблем сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

16.05.2016 11:03

Ко год је читао књигу новинара Николе Врзића „Викилис: тајне београдских депеша” у издању „Печата” и „Фонда Слободан Јовановић” ( Београд, 2О12. ),могао је да у њој наиђе на поглавље под насловом „Умерени гласови у Цркви могли би да дођу у први план ако реформисти буду предводили следећу коалициону владу. Из тог поглавља сазнајемо да се америчка амбасада у Београду, од средине прве деценије 21. века веома занимала за стање у СПЦ и трудила да, преко својих „инсајдера”, дође до епископа који би могли да јој помогну да спроведе своју жељу да „пацификује” СПЦ када су у питању национални интереси Србије који се косе са интересима вашингтонско-бриселске Империје. Тако смо од „Викилиса” сазнали даизмеђу осталог ; -Постоји умерено крило (Иринеј Добријевић,епископи Теодосије и Григорије) које је покушало да развије аполитичан став који би одговорио на специфичне интересе СПЦ наКосову (имовина и религиозна мисија)Када је за патријарха изабран епископ нишки Иринеј, америчка амбасадорка Мери Ворлик је 12. фебруара 2О12. послала депешу у којој пише: „Његова спремност да се позабави контроверзним питањима, као што су помирење са Ватиканом и санкционисање епископа Артемија, слуте на добро”.А које су непосредно повезане са настојањем Империје и њеног савезника, папе римског,да Србе лише њиховогсветосавског идентитета и претворе у бесловесну масу „екуменистичко – пацифистичког” типа, спремног на продају вере за вечеру и крста за масне прсте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблем без проблема

16.05.2016 13:00

Па наравно да црвени нигдје и не виде проблем, слијепи су поред оцију, па сваки такав пут који се прави на клизистима треба да има адекватну гаранцију а не САМО 2 године, јбт па није прављен крпени сатор вец пух хајвНИ ЈЕДНИ И ТО ОД 80 М А цуо сам да је уоци отварања исти додо балванас пријетио директору терме у гацку да да 15 м и на крају је морао потписати исти документ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

16.05.2016 13:41

Двије године су довољне да нас сахрани банда црвена, лоповска, толике су им гаранције за њихова недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

16.05.2016 15:41

Милееее крмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

16.05.2016 17:45

Је ли овај свестеник политичар или свестеник

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

16.05.2016 17:59

Добар је Додик, какве овце примитивне мора да слуса. Сви би хтјели инзењерске плате, по могуцности да сједе у кафани. Не постоји дрзава на свијету која градјанима дијели поклоне као дједа мраз. Ко зели бољи стандард, нека засуце рукаве и заради

ОДГОВОРИТЕ