Dvije godine garancije za put od 87 miliona

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 16.05.2016 | 11:37
Dvije godine garancije za put od 87 miliona

AFERA „138“

„Dionica puta na prevoju Čemerno“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pustio je 5. avgusta 2013. godine u saobraćaj novoizgrađenu trasu puta preko prevoja Čemerno, ocjenjujući je kao istorijski projekat koji će predstavljati najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa crnogorskim primorjem.

Dionica puta Gacko-Foča preko prevoja Čemerno, građena je pet godina, novcem iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, u iznosu od 72 miliona KM.

Izgradnja je dogovorena 2007. godine, počela u septembru 2008. godine, a prvobitan rok za završetak radova, septembar 2011. godine – probijen je. Put je otvoren dvije godine poslije toga i svi su saglasni da je koštao (prema zvaničnim podacima) 87 miliona KM.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je “Integral inženjering” morao da doplati, navodno, svojih 15 miliona KM, zbog kašnjenja sa radovima.

Međutim, jasno se vidi da je Vlada Republike Srpske izdvojila 72 miliona KM za gradnju ove dionice, čija je dužina oko devet kilometara, i sav taj novac je još 2008. godine isplaćen ovom preduzeću. I nerealno je da je toliko novca potrošeno.

Republika Srpska i putnici za crnogorsko primorje su zauzvrat od „Integrala“ i vlasti Republike Srpske dobili garanciju na dvije godine za izvršene radove.

Dakle, garancija na spektakularno otvoren i preskupi put istekla je prošle godine!

Milionski put je otvoren uz sasluženje vladike Grigorija, a otvaranju puta prisustvovao je i Emir Kusturica.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

posjetilac

16.05.2016 09:47

I u čemu je problem?

ODGOVORITE
Name

Obrazovanje

16.05.2016 10:25

Ti od šume ne vidiš drvo. To je tvoj problem.

Name

neutralni

16.05.2016 10:28

Hahaha, dok je god ovakvih što pitaju u čemu je problem, Baja ne treba da brine :))

Name

una

16.05.2016 10:53

Neznam ni ja u cemu je problem.

Name

!!!

16.05.2016 11:41

Stvarno gdje je problem !! Vozio tim putem perfekcija

Name

VRS RVI

16.05.2016 14:13

Vidi ti kako se lijepo smješkaju. Svako već zna koliko će "dobiti" novca od ovoga. Svarno se pitam ima li igdje osim ovdje da se plaćaju unaprijed ovakvi projekti. Otimaju sve, stuju, šumu...Nije im bilo dosta pa je Kusturica imao u planu da otima hercegovački kamen?! Zanimljivo dokle ide ljudska pohlepa.

Name

mami

16.05.2016 09:49

Austrija je davala garancije 100 godina i to u proslom veku. A danas uznapredovala tehnologija a garancija 2 godine. Meni se cini uznapredovale tehnicke mogućnosti za prebacivanje para u privatne dzepove.

ODGOVORITE
Name

una

16.05.2016 11:02

Kada bi danasnji putevi imali frekvenciju saobracaja kao ti austrougarski pravljeni prije 150 godina davali bi i dužu garanciju.

Name

Pravnik,otpusten,nepoželjan

16.05.2016 09:51

Savjetujem PDPu a i svim drugim da ovakve stvari dokumentuju i predaju zahtjeve za istragu,sve ce mirovati jer ovaj režim ne dozvoljava nikakve istrage korupcije i kriminala.To je valjda vidljivo svima i jasno svima.Ali?Doci ce nova vlast,novi zakoni o porijeklu imovine,novi ljudi u pravosudju i MUP RS i onda se otvaraju dosijei.Nikad nije kasno budite sigurni.Dovoljno vec sada ima materijala spremljenog ali treba i dalje sve ažurirati i predavati zahtjeve za istragu.I Sanader je bio neko i nesto ali stvari se brzo promijene pa je niko i nista na kraju. U RS je kriminal mnogo veći nego sto se moze i zamisliti a i pokradeni novac je mnogo veći .

ODGOVORITE
Name

re pravnik

16.05.2016 11:47

Pravnik trebao bi znati da se krivična djela ne procesuiraju na portalima već u pravosudnom sistemu države. Ako je tačno da tužilaštva i sudovi u Republici Srpskoj neće da rade svoj posao,postoji tužilaštvo bih koje je i nadležno da teža krivična djela.Ovo što radi informativna služba pdp-a je politički marketing. Zamisli koliko je ta stranka poštena da samo na portalima prijavljuje političke protivnike, za navodne afere, a u njihovim redovima i danas su se udomili kriminalci, prevaranti, kradljivci vozila itd.Kad je u pitanju pomenuta saobraćajnica, vjerovao ili ne,mnogo je bolja od zemljanog puta kojim se narod godinama mučio putujuči prema Hercegovini.

Name

RE POSJETILAC

16.05.2016 09:54

PROBLEMA NEMA, PARA NEMA!

ODGOVORITE
Name

Miki

16.05.2016 10:00

Car je go.

ODGOVORITE
Name

foča

16.05.2016 10:27

Šta nije jasno PDP-u. Otvaranjem dionice puta prevoj Čemerno, zbližio je Hercegovinu sa svim dijelovima Srpske do Beograda. Što vi šta ne napraviste da se slikate, da narod vidi. Niste ništa. U čemu je sad problem sad?

ODGOVORITE
Name

don Kihot

16.05.2016 11:03

Ко год је читао књигу новинара Николе Врзића „Викилис: тајне београдских депеша” у издању „Печата” и „Фонда Слободан Јовановић” ( Београд, 2О12. ),могао је да у њој наиђе на поглавље под насловом „Умерени гласови у Цркви могли би да дођу у први план ако реформисти буду предводили следећу коалициону владу. Из тог поглавља сазнајемо да се америчка амбасада у Београду, од средине прве деценије 21. века веома занимала за стање у СПЦ и трудила да, преко својих „инсајдера”, дође до епископа који би могли да јој помогну да спроведе своју жељу да „пацификује” СПЦ када су у питању национални интереси Србије који се косе са интересима вашингтонско-бриселске Империје. Тако смо од „Викилиса” сазнали даizmeđu ostalog ; -Постоји умерено крило (Иринеј Добријевић,епископи Теодосије и Григорије) које је покушало да развије аполитичан став који би одговорио на специфичне интересе СПЦ наКосову (имовина и религиозна мисија)Када је за патријарха изабран епископ нишки Иринеј, америчка амбасадорка Мери Ворлик је 12. фебруара 2О12. послала депешу у којој пише: „Његова спремност да се позабави контроверзним питањима, као што су помирење са Ватиканом и санкционисање епископа Артемија, слуте на добро”.A koje su непосредно повезане са настојањем Империје и њеног савезника, папе римског,да Србе лише њиховогсветосавског идентитета и претворе у бесловесну масу „екуменистичко – пацифистичког” типа, спремног на продају вере за вечеру и крста за масне прсте...

ODGOVORITE
Name

problem bez problema

16.05.2016 13:00

Pa naravno da crveni nigdje i ne vide problem, slijepi su pored ociju, pa svaki takav put koji se pravi na klizistima treba da ima adekvatnu garanciju a ne SAMO 2 godine, jbt pa nije pravljen krpeni sator vec puh hajvNI JEDNI I TO OD 80 M A cuo sam da je uoci otvaranja isti dodo balvanas prijetio direktoru terme u gacku da da 15 m i na kraju je morao potpisati isti dokument

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

16.05.2016 13:41

Dvije godine su dovoljne da nas sahrani banda crvena, lopovska, tolike su im garancije za njihova nedjela.

ODGOVORITE
Name

Niko

16.05.2016 15:41

Mileeee krmak.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

16.05.2016 17:45

Je li ovaj svestenik političar ili svestenik

ODGOVORITE
Name

jeremija

16.05.2016 17:59

Dobar je Dodik, kakve ovce primitivne mora da slusa. Svi bi htjeli inzenjerske plate, po mogucnosti da sjede u kafani. Ne postoji drzava na svijetu koja gradjanima dijeli poklone kao djeda mraz. Ko zeli bolji standard, neka zasuce rukave i zaradi

ODGOVORITE