Данас сједница СБ о Косову и Метохији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествоваће данас на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку, на којој ће бити разматран извјештај Генералног секретара УН Бан Ки Муна у којем је изразио забринутост због споре примјене договореног у дијалогу Београда и Приштине у посљедњих годину дана.
Дачић ће у свом излагању дати осврт на извјештај генералног секретара УН и изнијети оцјену Владе Србије о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и дјеловању УНМИК-а, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Србија 16.05.2016 | 08:24
Данас сједница СБ о Косову и Метохији

Бан Ки Мун је у најновијем извјештају о раду Унмика и ситуацији на Косову и Метохији оцијенио да на Косову још пуно тога треба урадити на промовисању веће толеранције и помирења међу заједницама, на обезбјеђивању заштите мањинских права, као и на томе да се олакша повратак расељених, подрже њихова имовинска права и заштити вјерска традиција.

У извјештају који обухвата период од 16. јануара до 15. априла, а који ће данас бити представљен на сједници Савјета безбједности УН, Бан Ки Мун је поздравио "посвећеност предсједника и премијера /самопроглашеног/ Косова процесу нормализације односа Београда и Приштине и постизању пуне примјене досад постигнутих споразума, нарочито успостављању заједнице српских општина", објављено је на сајту УН.

"Ипак, са забринутошћу констатујем спор темпо примјене у посљедњих 12 мјесеци и надам се да ће досад предузети позитивни кораци уз посредовање ЕУ бити праћени енергичним напорима да се доврше преостали кораци и ријеше друга питања у блиској будућности", истакао је Бан Ки Мун.

Поздрављајући избор Хашима Тачија за новог предсједника самопроглашеног, генерални секретар УН је рекао да се нада да ће важна обећања која је навео у инаугурационом говору пружити прилику за почетак новог поглавља политичког дискурса на Косову.

"Атмосфера подјела и напетости током изборног процеса у косовској скупштини, као и бојкот и покушаји опозиционих партија и њихових присталица да омету инаугурационе церемоније указују на потребу да све косовске демократски конституисане институције уложе активне напоре на рјешавању потреба и тежња грађана Косова", навео је генерални секретар УН.

У исто вријеме, насиље у сваком облику остаје неприхватљиво средство изражавања политичких ставова, поручио је Бан Ки Мун и поновио апел свим косовским лидерима да дјелују одговорно када расправљају о многим горућим проблемима.

Генерални секретар УН је поздравио брзо успостављање специјалних комора и канцеларије специјалног тужилаштва и похвалио косовске власти због експедитивног ратификовања споразума са Холандијом као земљом домаћином.

"Овај процес представља кључан корак у јачању владавине права на Косову, као и историјску прилику да се допринесе зарастању ожиљака из конфликта", сматра
генерални секретар УН.

Уз подсјећање да је и у ранијим извјештајима на то указивао, Бан Ки Мун је поновио да се Косово и даље суочава са значајним изазовима у области о владавине права, посебно када је ријеч о независности и непристрасности правосуђа.

У том погледу, како је рекао, подршка међународних партнера, укључујући Унмик и друга тијела УН, требало би да буду креативно укључена у контексту актуелне европске агенде у региону.

Бан Ки Мун је апеловао на даљи напредак у пуној интеграција судија и тужилаштва српског правосуђа у косовски систем.

Уз извјештај генералног секретара УН објављен је и анекс извјештаја високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини о дјеловању Еулекса у истом периоду.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар