Danas sjednica SB o Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, na kojoj će biti razmatran izvještaj Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je izrazio zabrinutost zbog spore primjene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u posljednjih godinu dana.
Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izvještaj generalnog sekretara UN i iznijeti ocjenu Vlade Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju UNMIK-a, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Srbija 16.05.2016 | 08:24
Danas sjednica SB o Kosovu i Metohiji

Ban Ki Mun je u najnovijem izvještaju o radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji ocijenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbjeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti vjerska tradicija.

U izvještaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila, a koji će danas biti predstavljen na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Ban Ki Mun je pozdravio "posvećenost predsjednika i premijera /samoproglašenog/ Kosova procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primjene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju zajednice srpskih opština", objavljeno je na sajtu UN.

"Ipak, sa zabrinutošću konstatujem spor tempo primjene u posljednjih 12 mjeseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i riješe druga pitanja u bliskoj budućnosti", istakao je Ban Ki Mun.

Pozdravljajući izbor Hašima Tačija za novog predsjednika samoproglašenog, generalni sekretar UN je rekao da se nada da će važna obećanja koja je naveo u inauguracionom govoru pružiti priliku za početak novog poglavlja političkog diskursa na Kosovu.

"Atmosfera podjela i napetosti tokom izbornog procesa u kosovskoj skupštini, kao i bojkot i pokušaji opozicionih partija i njihovih pristalica da ometu inauguracione ceremonije ukazuju na potrebu da sve kosovske demokratski konstituisane institucije ulože aktivne napore na rješavanju potreba i težnja građana Kosova", naveo je generalni sekretar UN.

U isto vrijeme, nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova, poručio je Ban Ki Mun i ponovio apel svim kosovskim liderima da djeluju odgovorno kada raspravljaju o mnogim gorućim problemima.

Generalni sekretar UN je pozdravio brzo uspostavljanje specijalnih komora i kancelarije specijalnog tužilaštva i pohvalio kosovske vlasti zbog ekspeditivnog ratifikovanja sporazuma sa Holandijom kao zemljom domaćinom.

"Ovaj proces predstavlja ključan korak u jačanju vladavine prava na Kosovu, kao i istorijsku priliku da se doprinese zarastanju ožiljaka iz konflikta", smatra
generalni sekretar UN.

Uz podsjećanje da je i u ranijim izvještajima na to ukazivao, Ban Ki Mun je ponovio da se Kosovo i dalje suočava sa značajnim izazovima u oblasti o vladavine prava, posebno kada je riječ o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

U tom pogledu, kako je rekao, podrška međunarodnih partnera, uključujući Unmik i druga tijela UN, trebalo bi da budu kreativno uključena u kontekstu aktuelne evropske agende u regionu.

Ban Ki Mun je apelovao na dalji napredak u punoj integracija sudija i tužilaštva srpskog pravosuđa u kosovski sistem.

Uz izvještaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izvještaja visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini o djelovanju Euleksa u istom periodu.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar