Хан Пијесак: Доктори ступају у штрајк

Радници Дома здравља у Хан Пијеску најављују да ће 25. априла ступити у штрајк јер већ шест мјесеци нису добили плату, а због блокаде рачуна нису у могућности да набављају основне материјале за рад.

Република Српска 14.04.2016 | 13:35
Хан Пијесак: Доктори ступају у штрајк

Директор ове здравствене установе Милан Боровина рекао је јуче да је рачун блокиран још прије седам дана, те да је ово већ други пут у овој години да се суочавају са овим проблемом.

"Одговорно тврдим да су други домови здравља у много лошијем положају од нас, али њих нико не блокира. Блокада се односи на неуплаћене доприносе у 2015. години", рекао је Боровина.

Он наглашава да 23 радника у овој здравственој установи плату нису примили већ шест мјесеци и да већ одавно најављују штрајк јер немају чиме да лијече пацијенте.

Да се о штрајку увелико прича међу запосленима у овој здравственој установи потврдила нам је и предсједник Синдиката Милена Мандић.

"Још нисмо утврдили тачан датум ступања у штрајк, али ће то највјероватније бити 25. април. Сваки дан нам понестаје материјала за рад, сналазимо се како умијемо, само да не враћамо пацијенте", рекла је Мандићева.

Она наглашава да Фонд здравственог осигурања Републике Српске редовно измирује своје обавезе према овој здравственој установи, али да тај износ од око 29.000 КМ мјесечно није довољан.

"Обраћали смо се за помоћ општини, међутим, буџет још нису усвојили, а од тога зависи да ли ће нам уплатити дио новца", рекла је Мандићева.

У Фонду здравственог осигурања (ФЗО) РС истичу да немају дуговања према Дому здравља у Хан Пијеску.

"Фонд је у овој години дозначио Дому здравља у Хан Пијеску око 122.000 КМ за пружање услуга примарне здравствене заштите осигураним лицима", истакли су у ФЗО.

У Пореској управи Републике Српске потврдили су да је рачун блокиран због неплаћених текућих обавеза које нису обухваћене репрограмом.

"Неплаћене обавезе у износу од 28.812 КМ односе се на период април-јул 2015. године и због тога је рачун блокиран овој здравственој установи", рекли су у Пореској управи Српске.

Дому здравља у Хан Пијеску рачун је већ био блокиран почетком ове године због дуга од 60.000 КМ, али је након мјесец и по одблокиран.

Вода није за пиће

Осим што остају без здравствене заштите, становници Хан Пијеска муку муче и са снабдијевањем водом.

Директор комуналног предузећа "Краљева гора" у Хан Пијеску Ивана Максимовић рекла је да је због површинских вода и обилних падавина вода са изворишта "Штекавац" видно замућена и није за пиће.

"Грађани се водом за пиће снабдијевају посредством цистерни са изворишта "Краљева гора", гдје је вода исправна за пиће", рекла је Максимовићева.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сасарс

14.04.2016 12:04

Тражили сте - гледајте! Гласали сте за Додика, и ни мало ми вас није жао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

14.04.2016 12:09

Зашто Јанко Голијан (директор ШГ "Височник", за кога круже приче да је директорску фотељу платио 300.000КМ) не конкурише за директора ДЗ Хан Пијесак? Када је толики "стручњак", како се он сам хвали, и успјешан менаџер, ево му прилике да се докаже и извуче ДЗ из кризе. Лако је бити домаћин у пуној кући, осјеци оморику и продати. Тако зна пословати и луди Берсим. Хајде, мајчин сине, докажи се у ДЗ, па се похвали да си успјешан менаџер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славе

14.04.2016 13:09

Штрајк испред виле Ранка Шкрбића, правац Монте Карло.

ОДГОВОРИТЕ