Han Pijesak: Doktori stupaju u štrajk

Radnici Doma zdravlja u Han Pijesku najavljuju da će 25. aprila stupiti u štrajk jer već šest mjeseci nisu dobili platu, a zbog blokade računa nisu u mogućnosti da nabavljaju osnovne materijale za rad.

Republika Srpska 14.04.2016 | 13:35
Han Pijesak: Doktori stupaju u štrajk

Direktor ove zdravstvene ustanove Milan Borovina rekao je juče da je račun blokiran još prije sedam dana, te da je ovo već drugi put u ovoj godini da se suočavaju sa ovim problemom.

"Odgovorno tvrdim da su drugi domovi zdravlja u mnogo lošijem položaju od nas, ali njih niko ne blokira. Blokada se odnosi na neuplaćene doprinose u 2015. godini", rekao je Borovina.

On naglašava da 23 radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi platu nisu primili već šest mjeseci i da već odavno najavljuju štrajk jer nemaju čime da liječe pacijente.

Da se o štrajku uveliko priča među zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi potvrdila nam je i predsjednik Sindikata Milena Mandić.

"Još nismo utvrdili tačan datum stupanja u štrajk, ali će to najvjerovatnije biti 25. april. Svaki dan nam ponestaje materijala za rad, snalazimo se kako umijemo, samo da ne vraćamo pacijente", rekla je Mandićeva.

Ona naglašava da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske redovno izmiruje svoje obaveze prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali da taj iznos od oko 29.000 KM mjesečno nije dovoljan.

"Obraćali smo se za pomoć opštini, međutim, budžet još nisu usvojili, a od toga zavisi da li će nam uplatiti dio novca", rekla je Mandićeva.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS ističu da nemaju dugovanja prema Domu zdravlja u Han Pijesku.

"Fond je u ovoj godini doznačio Domu zdravlja u Han Pijesku oko 122.000 KM za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima", istakli su u FZO.

U Poreskoj upravi Republike Srpske potvrdili su da je račun blokiran zbog neplaćenih tekućih obaveza koje nisu obuhvaćene reprogramom.

"Neplaćene obaveze u iznosu od 28.812 KM odnose se na period april-jul 2015. godine i zbog toga je račun blokiran ovoj zdravstvenoj ustanovi", rekli su u Poreskoj upravi Srpske.

Domu zdravlja u Han Pijesku račun je već bio blokiran početkom ove godine zbog duga od 60.000 KM, ali je nakon mjesec i po odblokiran.

Voda nije za piće

Osim što ostaju bez zdravstvene zaštite, stanovnici Han Pijeska muku muče i sa snabdijevanjem vodom.

Direktor komunalnog preduzeća "Kraljeva gora" u Han Pijesku Ivana Maksimović rekla je da je zbog površinskih voda i obilnih padavina voda sa izvorišta "Štekavac" vidno zamućena i nije za piće.

"Građani se vodom za piće snabdijevaju posredstvom cisterni sa izvorišta "Kraljeva gora", gdje je voda ispravna za piće", rekla je Maksimovićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sasars

14.04.2016 12:04

Tražili ste - gledajte! Glasali ste za Dodika, i ni malo mi vas nije žao

ODGOVORITE
Name

Vladan

14.04.2016 12:09

Zašto Janko Golijan (direktor ŠG "Visočnik", za koga kruže priče da je direktorsku fotelju platio 300.000KM) ne konkuriše za direktora DZ Han Pijesak? Kada je toliki "stručnjak", kako se on sam hvali, i uspješan menadžer, evo mu prilike da se dokaže i izvuče DZ iz krize. Lako je biti domaćin u punoj kući, osjeci omoriku i prodati. Tako zna poslovati i ludi Bersim. Hajde, majčin sine, dokaži se u DZ, pa se pohvali da si uspješan menadžer.

ODGOVORITE
Name

Slave

14.04.2016 13:09

Štrajk ispred vile Ranka Škrbića, pravac Monte Karlo.

ODGOVORITE