Карно: Убијени само зато што су Срби

У манастирској цркви Покрова Пресвете Богородице у селу Карно код Сребренице у недељу је служен парастос за 21 погинулог мештанина и 13 припадника МУП Републике Српске.

Република Српска 15.05.2016 | 22:00
Карно: Убијени само зато што су Срби

Парастосом и полагањем цвећа обележене су 24 године од страдања мештана Карна. Настављајући етничко чишћење српског становништва, започето у априлу, муслиманске снаге из Сребренице убиле су и заробиле 21 цивила из Карна и Црног Врха почетком маја 1992. године, приликом вишедневних напада на сва српска насеља у удаљеној месној заједници Осат. Нико од заробљених није преживео, а нико за та свирепа убиства још није одговарао.

Мештанин Карна Миленко Суботић каже да су приликом напада припадници муслиманских снага ухватили његовог брата Радивоја и након вишедневног мучења убили га и закопали у једној њиви на крају села.

"Приликом ексхумације и преношења његових посмртних остатака, утврђено је да су му руке везане жицом и поломљене ноге, руке, ребра и лобања, као и Милојку Гагићу, који је био истог дана заробљен, али је након неколико дана мучења убијен и закопан у селу Клотјевац, одакле је ексхумиран и сахрањен на породичном гробљу", прича Суботић.

Председник СО Сребреница Милош Миловановић изјавио је да су прошле 24 године од трагичног Ђурђевдана 1992, кад је почела муслиманска офанзива на српска села око Сребренице и проширила се на цело подручје Осата. Према његовим речима, за убиства српских цивила и заробљеника у овом и суседним селима, као ни за сва убиства Срба у сребреничкој општини, још нико није одговарао.

"Починиоци злочина над Србима треба да одговарају, да се дође до истине и правде да би се могло говорити о помирењу и суживоту", рекао је Миловановић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић, који је заједнички кандидат српских странака у Сребреници за начелника ове општине на предстојећим изборима, истиче да за злочине који су почињени овде, као и над Србима у целом средњем Подрињу, још нико није одговарао и да се никада неће одустати од трагања за истином и правдом.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Репликар

15.05.2016 20:27

Вјечнаја памјат

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС Патриота

15.05.2016 20:38

Нече се више поновит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

15.05.2016 21:55

Мртвим СРБимс нека је вјечни спомен међу нама живима а надлежне судске установе нека буде срамота за њихов антисрбски рад, бахатост и НЕОДХПВОРНОСТ. Да су били у питању побијени муслимани или хрвати надлежне државне институције се неби смириле док злочинце неби ПОХАПСИЛЕ, извеле на Суд правде и ОСУДИЛИ. Ово је само још један доказ више да СРБи Светог Саве НЕМАЈУ СРБслу државу која би бранила и штитила интересе СРБског Народа. Водећи борбу око власти која доноси многе привилегије и личне користи ПОЗИЦИЈА и ОПОЗИЦИЈА су заборавиле на ове И друге Свете СРБске Новомученике и почињене крваве злочине над од стране муслимана над СРБским Народом Светог Саве. Ови страшни злочини остаће некажњено због СРБске НЕМАРНОСТИ. УЖАС И СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

16.05.2016 12:14

Немојте мешати Србе и Четнике у истом лонцу

ОДГОВОРИТЕ