Karno: Ubijeni samo zato što su Srbi

U manastirskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u selu Karno kod Srebrenice u nedelju je služen parastos za 21 poginulog meštanina i 13 pripadnika MUP Republike Srpske.

Republika Srpska 15.05.2016 | 22:00
Karno: Ubijeni samo zato što su Srbi

Parastosom i polaganjem cveća obeležene su 24 godine od stradanja meštana Karna. Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva, započeto u aprilu, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su i zarobile 21 civila iz Karna i Crnog Vrha početkom maja 1992. godine, prilikom višednevnih napada na sva srpska naselja u udaljenoj mesnoj zajednici Osat. Niko od zarobljenih nije preživeo, a niko za ta svirepa ubistva još nije odgovarao.

Meštanin Karna Milenko Subotić kaže da su prilikom napada pripadnici muslimanskih snaga uhvatili njegovog brata Radivoja i nakon višednevnog mučenja ubili ga i zakopali u jednoj njivi na kraju sela.

"Prilikom ekshumacije i prenošenja njegovih posmrtnih ostataka, utvrđeno je da su mu ruke vezane žicom i polomljene noge, ruke, rebra i lobanja, kao i Milojku Gagiću, koji je bio istog dana zarobljen, ali je nakon nekoliko dana mučenja ubijen i zakopan u selu Klotjevac, odakle je ekshumiran i sahranjen na porodičnom groblju", priča Subotić.

Predsednik SO Srebrenica Miloš Milovanović izjavio je da su prošle 24 godine od tragičnog Đurđevdana 1992, kad je počela muslimanska ofanziva na srpska sela oko Srebrenice i proširila se na celo područje Osata. Prema njegovim rečima, za ubistva srpskih civila i zarobljenika u ovom i susednim selima, kao ni za sva ubistva Srba u srebreničkoj opštini, još niko nije odgovarao.

"Počinioci zločina nad Srbima treba da odgovaraju, da se dođe do istine i pravde da bi se moglo govoriti o pomirenju i suživotu", rekao je Milovanović.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić, koji je zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici za načelnika ove opštine na predstojećim izborima, ističe da za zločine koji su počinjeni ovde, kao i nad Srbima u celom srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao i da se nikada neće odustati od traganja za istinom i pravdom.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Replikar

15.05.2016 20:27

Vječnaja pamjat

ODGOVORITE
Name

RS Patriota

15.05.2016 20:38

Neče se više ponovit.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

15.05.2016 21:55

Мртвим СРБимс нека је вјечни спомен међу нама живима а надлежне судске установе нека буде срамота за њихов антисрбски рад, бахатост и НЕОДХПВОРНОСТ. Да су били у питању побијени муслимани или хрвати надлежне државне институције се неби смириле док злочинце неби ПОХАПСИЛЕ, извеле на Суд правде и ОСУДИЛИ. Ово је само још један доказ више да СРБи Светог Саве НЕМАЈУ СРБслу државу која би бранила и штитила интересе СРБског Народа. Водећи борбу око власти која доноси многе привилегије и личне користи ПОЗИЦИЈА и ОПОЗИЦИЈА су заборавиле на ове И друге Свете СРБске Новомученике и почињене крваве злочине над од стране муслимана над СРБским Народом Светог Саве. Ови страшни злочини остаће некажњено због СРБске НЕМАРНОСТИ. УЖАС И СРАМОТА!

ODGOVORITE
Name

Rs

16.05.2016 12:14

Nemojte mešati Srbe i Četnike u istom loncu

ODGOVORITE