Патријарх позвао Србе да остану на КиМ

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј позвао је данас Србе на Косову и Метохији да остану у покрајини, а расељене да се врате.

Србија 15.05.2016 | 21:20
Патријарх позвао Србе да остану на КиМ

Патријарх је, након литургије коју је служио у саборном храму Св. Ðорђа у Призрену, рекао “да ће Косово, ако га будемо носили у души, остати наше”.

Након литургије, патријарх и архијереји освештали су обновљену зграде Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену.

Иринеј је апеловао на наш народ који је опстао на Косову и Метохији да остане и даље тамо где су му живели преци и тамо где су му гробља предака.

“Такође апелујемо на оне који су силом прилика морали да напусте ове просторе да се полако врате тамо где су им далеки и даљњи преци живели, на овој светој земљи, да би ова земља била и остала српска земља”, поручио је Иринеј.

Он је додао да се сада молимо богу да сачува наше светиње Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу и многе друге светиње које су опстале, као и зидове и рушевине оних које су спаљене и порушене, са надом да ће бити обновљене.

"Није први пут у историји да смо подизали из пепела, на зидинама срушених храмова обнављали смо и опстајали, ако будемо са Господом биће Господ са нама", рекао је Иринеј.

У Призрен је јутрос стигао велики број Срба из свих делова Косова и Метохије, а у граду је било видљиво појачано присуство припадника Кососвке полиције.

У Пећкој Патријаршији у суботу је званично започело редовно заседање Сабора Српске православне цркве, који ће бити настављен сутра у Београду.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никола

15.05.2016 19:59

Драги нас само се и ви вратите и поведите своје пулене- Додика и екипу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светосавац

15.05.2016 22:30

Да је СПЦ мислила о интересима СРБског Народу Светог Саве она неби тада под притиском МЗ сменила Владику Артемија и тако сама направила раскол У Цркви који није више као амерички политичке природе већ догматски. Због тога желим да поручио Патријарху Иринеј и Владикама СПЦ који се понашају ДЕСПОТСКИ а не очински да СРБску Патријаршију из Београда врате у Пећ на КиМ, где је она вијековима до сада била па онда да зову СРБе Светог Саве да се врате на СРБска огњишта и Косово своје. Администрација СПЦ треба да служи Богу и СРБском Народу својим животним примјером а не само ријечима!

Name

драган

15.05.2016 20:11

Молим вас позовите Додика да се не сели на Дедиње!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микица

15.05.2016 20:24

Има ли владике Миле на засједању? Он је насх духовни водја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.05.2016 15:00

Видим да сте се сви из Србије од политичара па до СПЦ "сломили" да помогнете овом јуначком народу који је остао на Косову. Због таквих ће нестати! Политичари дођу пред изборе а свештеници да одрже литургију па одоше својим путем НАЈВЕЋИ гријех сте направили према њима! Нема ту опроста! Како могу гледати ону малу дјечицу јужно која још нису свјесна шта им се догађа и гдје један учитељ предаје једном дјетету! Овакви јунаци сами чувају сами српске светиње носећи главе у торбама јер сваког минута неко од шиптара може да их убије а не они који би требалида то раде. Нема за то опроста. НЕМА!

ОДГОВОРИТЕ