Patrijarh pozvao Srbe da ostanu na KiM

Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate.

Srbija 15.05.2016 | 21:20
Patrijarh pozvao Srbe da ostanu na KiM

Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Sv. Ðorđa u Prizrenu, rekao “da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše”.

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Irinej je apelovao na naš narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gde su mu živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka.

“Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja”, poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

"Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama", rekao je Irinej.

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova i Metohije, a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kososvke policije.

U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikola

15.05.2016 19:59

Dragi nas samo se i vi vratite i povedite svoje pulene- Dodika i ekipu.

ODGOVORITE
Name

Светосавац

15.05.2016 22:30

Да је СПЦ мислила о интересима СРБског Народу Светог Саве она неби тада под притиском МЗ сменила Владику Артемија и тако сама направила раскол У Цркви који није више као амерички политичке природе већ догматски. Због тога желим да поручио Патријарху Иринеј и Владикама СПЦ који се понашају ДЕСПОТСКИ а не очински да СРБску Патријаршију из Београда врате у Пећ на КиМ, где је она вијековима до сада била па онда да зову СРБе Светог Саве да се врате на СРБска огњишта и Косово своје. Администрација СПЦ треба да служи Богу и СРБском Народу својим животним примјером а не само ријечима!

Name

dragan

15.05.2016 20:11

Molim vas pozovite Dodika da se ne seli na Dedinje!!

ODGOVORITE
Name

Mikica

15.05.2016 20:24

Ima li vladike Mile na zasjedanju? On je nash duhovni vodja.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.05.2016 15:00

Vidim da ste se svi iz Srbije od političara pa do SPC "slomili" da pomognete ovom junačkom narodu koji je ostao na Kosovu. Zbog takvih će nestati! Političari dođu pred izbore a sveštenici da održe liturgiju pa odoše svojim putem NAJVEĆI grijeh ste napravili prema njima! Nema tu oprosta! Kako mogu gledati onu malu dječicu južno koja još nisu svjesna šta im se događa i gdje jedan učitelj predaje jednom djetetu! Ovakvi junaci sami čuvaju sami srpske svetinje noseći glave u torbama jer svakog minuta neko od šiptara može da ih ubije a ne oni koji bi trebalida to rade. Nema za to oprosta. NEMA!

ODGOVORITE