Страх да ће Црно море постати „руско језеро“

Два месеца уочи самита НАТО-а у Варшави многе чланице Северноатлантске алијансе страхују да ће Русија повећати војно присуство у Црном мору, пише "Фајненшел тајмс".

Свијет 15.05.2016 | 16:15
Страх да ће Црно море постати „руско језеро“

„Говорио сам му (генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу): ’Готово да вас нема у Црном мору. Оно је практично постало руско језеро. Ако не будемо нешто учинили сада, историја нам неће опростити‘“, преноси лист речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је у Истанбулу говорио пред начелницима генералштаба балканских земаља, наводи Спутњик.

Према мишљењу Војног комитета НАТО, Русија ствара области војне моћи изван својих граница, а на тај начин Москва може да одузме Алијанси могућност маневрисања на својим границама.

Алијанса сматра да је камен-темељац ове стратегије позиционирање бродова у Црном мору и размештање крстарећих ракета „Калибар“ на пловилима, наводи лист.

„Црно море је веома осетљиво. Русија се враћа у игру коју је водила и у време Хладног рата и пре њега. Суштина игре јесте да се према Црном мору односи као према нечему попут руског језера“, сматра директор Међународног аналитичког центра „Руси“ Џонатан Ејал, преноси Спутњик.

Раније је о неопходности учвршћивања позиције НАТО у Црном мору говорио председник Украјине Петро Порошенко.

Кијев је одобрио идеју Румуније о стварању посебне црноморске флотиле у оквиру Алијансе.

Сада је боравак борбених бродова нецрноморских земаља у Црном мору временски ограничено, у складу с Конвенцијом Монтре из 1936. године.

За црноморске државе од тог времена важе Турска, Румунија, Бугарска, Совјетски Савез (после 1991. године Русија, Украјина и Грузија).

Војни бродови земаља НАТО редовно улазе у акваторију ради војних вежби, наводи Спутњик.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миро Семберац

15.05.2016 16:19

И треба да постане Руско ....Ви имате ста реци Русији, Лесинари једни, нема Континента гдје вас нема , гдје нема неке вазе базе ,окрузили сте Русију са свих страна ,,,Ста јос хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.05.2016 17:45

Тек је почело, биће још руских језера. Треба отјерати убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе ха

16.05.2016 06:54

Господин турски председник саветује генералног секретара НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ