Strah da će Crno more postati „rusko jezero“

Dva meseca uoči samita NATO-a u Varšavi mnoge članice Severnoatlantske alijanse strahuju da će Rusija povećati vojno prisustvo u Crnom moru, piše "Fajnenšel tajms".

Svijet 15.05.2016 | 16:15
Strah da će Crno more postati „rusko jezero“

„Govorio sam mu (generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu): ’Gotovo da vas nema u Crnom moru. Ono je praktično postalo rusko jezero. Ako ne budemo nešto učinili sada, istorija nam neće oprostiti‘“, prenosi list reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u Istanbulu govorio pred načelnicima generalštaba balkanskih zemalja, navodi Sputnjik.

Prema mišljenju Vojnog komiteta NATO, Rusija stvara oblasti vojne moći izvan svojih granica, a na taj način Moskva može da oduzme Alijansi mogućnost manevrisanja na svojim granicama.

Alijansa smatra da je kamen-temeljac ove strategije pozicioniranje brodova u Crnom moru i razmeštanje krstarećih raketa „Kalibar“ na plovilima, navodi list.

„Crno more je veoma osetljivo. Rusija se vraća u igru koju je vodila i u vreme Hladnog rata i pre njega. Suština igre jeste da se prema Crnom moru odnosi kao prema nečemu poput ruskog jezera“, smatra direktor Međunarodnog analitičkog centra „Rusi“ Džonatan Ejal, prenosi Sputnjik.

Ranije je o neophodnosti učvršćivanja pozicije NATO u Crnom moru govorio predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Kijev je odobrio ideju Rumunije o stvaranju posebne crnomorske flotile u okviru Alijanse.

Sada je boravak borbenih brodova necrnomorskih zemalja u Crnom moru vremenski ograničeno, u skladu s Konvencijom Montre iz 1936. godine.

Za crnomorske države od tog vremena važe Turska, Rumunija, Bugarska, Sovjetski Savez (posle 1991. godine Rusija, Ukrajina i Gruzija).

Vojni brodovi zemalja NATO redovno ulaze u akvatoriju radi vojnih vežbi, navodi Sputnjik.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miro Semberac

15.05.2016 16:19

I treba da postane Rusko ....Vi imate sta reci Rusiji, Lesinari jedni, nema Kontinenta gdje vas nema , gdje nema neke vaze baze ,okruzili ste Rusiju sa svih strana ,,,Sta jos hocete

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.05.2016 17:45

Tek je počelo, biće još ruskih jezera. Treba otjerati ubice.

ODGOVORITE
Name

He he ha

16.05.2016 06:54

Gospodin turski predsednik savetuje generalnog sekretara NATO-a.

ODGOVORITE