ТИБиХ: Министарство одбија да поступи по судској пресуди

Транспаренси Интернешнел у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) затражио је од Окружног суда у Бањалуци да изда прекршајни налог против Министарства трговине и туризма Републике Српске и одговорне особе због непоступања по пресуди везаној за одбијање Министарства да достави ТИ БиХ уговор о приватизацији Робне куће "Боска“.

Република Српска 14.04.2016 | 11:27
ТИБиХ: Министарство одбија да поступи по судској пресуди

Прије више од годину дана ТИ БиХ је добио управни спор против Министарства трговине и туризма Републике Српске које је одбило доставити уговор о приватизацији Робне куће "Боска“.

"Окружни суд у Бањалуци је на основу тужбе ТИ БиХ донио пресуду у којој се указује на то да је Министарство прекршило Закон о слободи приступа информацијама, те да није проведен тест јавног интереса, тј. да се незаконито крије спорни уговор и да се не ради о повјерљивим информацијама. У пресуди је суд наложио Министарству да поново поступи по захтјеву ТИ БиХ, поштујући све законске процедуре", подсјећа се у саопштењу ТИ БиХ.

Након ове пресуде се у јавности појавила информација да је уговор нестао, а то је, наведено је, препознато као покушај Министарства да не поступа по пресуди суда и настави са сакривањем информација о контраверзној приватизацији.

"Иако је Министарство тврдило да посједује копије уговора, никада није објавило исти, нити поступило по судској пресуди, настављајући са праксом прикривања информација. Против главних актера ове приватизације су се у Србији водили поступци за организовани криминал и корупцију, што додатно наглашава важност објављивања овог уговора од надлежних институција у Републици Српској, а прикривање информација појачава сумње у регуларност самог уговора", наводи ТиБиХ.

Сматрају да се пракса институција да упорно скривају документе од великог јавног значаја, чак и након судских одлука које налажу њихово објављивање, мора прекинути.

Због тога је ТИ БиХ затражио од Окружног суда у Бањалуци да изда прекршајни налог против Министарства и одговорне особе, како би цијели уговор коначно постао доступан јавности, те како би се успоставила одговорност за непоштивање судских одлука.

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бранислава

14.04.2016 09:43

Ста је са БЕОГРАД РОБНИХ КУЦА све робне куце се требају провјерит и видит ста су направили од радника јадно јер неки су и умрли а нису дозивили истину отпремнину ни стаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

14.04.2016 09:56

Можда је уговор код Баје, он чува те битне уговоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

14.04.2016 10:14

Па мајко моја,зар је могуце да се не мозе ухапсити неки криминалац,ко год био.У црно це нас завити.

Name

Боска

14.04.2016 09:59

Јел се појави неки тајкун из Србије да нешто купи ту по правилу долази до низа проблема... Све се ради у договору, због тога се и ,,губе,, уговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

14.04.2016 11:28

Не долази ту до низа проблема. Ту долази до невиђене пљачке, пљачке која се не открива, не истражује, не процесуира, не спречава.., пљачка у наставцима је на дјелу. Па забога браћа ли смо..., или можда нисмо, г..на ли смо.

Name

Владо Бања Лука

14.04.2016 10:04

Тзв приватизација Робне куце Боска у Бањој Луци је једна од највецих Додикових малверзација! Такав објекат је поклонио Дјурицу и Мисковицу, а 300 радника истјерао на улицу! Тацније, Додик је раднике уцијенио мизерним надокнадама, али да заузврат нико од њих не тузи Боску и да не трази своја права... 10 радника је одбило тај ултиматум и дан-данас против Боске воде судске спорове због својих права и плата. Бањалуцке судије су угл. на страни Боске и њиховог директорцица Дакица. А ста друго оцекивати од корумпираних бањалуцких судија...? П.С. као да ово све није било довољно, Додик је преко ИРБа Боски дао 15 милиона кредита, које ови наравно не врацају... Због свега овога, неко це заглавити иза ресетака! А тај дан није далеко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

14.04.2016 10:49

Доле ненародни резим бакинацког трактористе и његових сатрапа сателита и разбојника, а онда ко је крао у затвор, а ко је кињио сиротињу на судовима за интерес ових хохстаплера, стетоцина и највецих дусмана сопственог народа, напоље из дрзавне слузбе и дозивотна забрана запослења у било којој дрзавној слузби и предузецу у дрзавном власниству на било које мјесто па макар било цистацко и портирско. Само тако мозе се оцекивати да насој дјеци за десет година оставимо контуре неког друства у коме це се знати ред и постојати владавина права, и гдје це се одговарати за нитковске и кукавицке потезе на стету слабијих и незастицених. Сви они који су се огријесили о малог цовјека и судили у корист моцника и локалних кнезова и крезова, цувајуци своју гузицу и полозај притом плату примајуци одвојену од сиротињских уста и лагодно зивјели, морају одговарати за сваку неправду и сваку сузу коју су проузроковали за сваког оног којег су понизили, и они морају бити понизени, да буде за наук њима, а и оним сто после њих буду судили, да свака батина има два краја! Подрска храбрим радницима који се јос суде и који нису пристали на уцјене, такви као ви дају наду да овдје има јос оних који нису спремни да се повијају до земље пред узурпаторима, силедзијама и нитковима!

Name

дотт

14.04.2016 10:28

Има баја уговор као и са Павловиц банком само га негдје затурио.

ОДГОВОРИТЕ