TIBiH: Ministarstvo odbija da postupi po sudskoj presudi

Transparensi Internešnel u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zatražio je od Okružnog suda u Banjaluci da izda prekršajni nalog protiv Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i odgovorne osobe zbog nepostupanja po presudi vezanoj za odbijanje Ministarstva da dostavi TI BiH ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska“.

Republika Srpska 14.04.2016 | 11:27
TIBiH: Ministarstvo odbija da postupi po sudskoj presudi

Prije više od godinu dana TI BiH je dobio upravni spor protiv Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske koje je odbilo dostaviti ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska“.

"Okružni sud u Banjaluci je na osnovu tužbe TI BiH donio presudu u kojoj se ukazuje na to da je Ministarstvo prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama, te da nije proveden test javnog interesa, tj. da se nezakonito krije sporni ugovor i da se ne radi o povjerljivim informacijama. U presudi je sud naložio Ministarstvu da ponovo postupi po zahtjevu TI BiH, poštujući sve zakonske procedure", podsjeća se u saopštenju TI BiH.

Nakon ove presude se u javnosti pojavila informacija da je ugovor nestao, a to je, navedeno je, prepoznato kao pokušaj Ministarstva da ne postupa po presudi suda i nastavi sa sakrivanjem informacija o kontraverznoj privatizaciji.

"Iako je Ministarstvo tvrdilo da posjeduje kopije ugovora, nikada nije objavilo isti, niti postupilo po sudskoj presudi, nastavljajući sa praksom prikrivanja informacija. Protiv glavnih aktera ove privatizacije su se u Srbiji vodili postupci za organizovani kriminal i korupciju, što dodatno naglašava važnost objavljivanja ovog ugovora od nadležnih institucija u Republici Srpskoj, a prikrivanje informacija pojačava sumnje u regularnost samog ugovora", navodi TiBiH.

Smatraju da se praksa institucija da uporno skrivaju dokumente od velikog javnog značaja, čak i nakon sudskih odluka koje nalažu njihovo objavljivanje, mora prekinuti.

Zbog toga je TI BiH zatražio od Okružnog suda u Banjaluci da izda prekršajni nalog protiv Ministarstva i odgovorne osobe, kako bi cijeli ugovor konačno postao dostupan javnosti, te kako bi se uspostavila odgovornost za nepoštivanje sudskih odluka.

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

branislava

14.04.2016 09:43

Sta je sa BEOGRAD ROBNIH KUCA sve robne kuce se trebaju provjerit i vidit sta su napravili od radnika jadno jer neki su i umrli a nisu dozivili istinu otpremninu ni staz

ODGOVORITE
Name

Radovan

14.04.2016 09:56

Možda je ugovor kod Baje, on čuva te bitne ugovore.

ODGOVORITE
Name

perhan

14.04.2016 10:14

Pa majko moja,zar je moguce da se ne moze uhapsiti neki kriminalac,ko god bio.U crno ce nas zaviti.

Name

Boska

14.04.2016 09:59

Jel se pojavi neki tajkun iz Srbije da nešto kupi tu po pravilu dolazi do niza problema... Sve se radi u dogovoru, zbog toga se i ,,gube,, ugovori.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

14.04.2016 11:28

Ne dolazi tu do niza problema. Tu dolazi do neviđene pljačke, pljačke koja se ne otkriva, ne istražuje, ne procesuira, ne sprečava.., pljačka u nastavcima je na djelu. Pa zaboga braća li smo..., ili možda nismo, g..na li smo.

Name

Vlado Banja Luka

14.04.2016 10:04

Tzv privatizacija Robne kuce Boska u Banjoj Luci je jedna od najvecih Dodikovih malverzacija! Takav objekat je poklonio Djuricu i Miskovicu, a 300 radnika istjerao na ulicu! Tacnije, Dodik je radnike ucijenio mizernim nadoknadama, ali da zauzvrat niko od njih ne tuzi Bosku i da ne trazi svoja prava... 10 radnika je odbilo taj ultimatum i dan-danas protiv Boske vode sudske sporove zbog svojih prava i plata. Banjalucke sudije su ugl. na strani Boske i njihovog direktorcica Dakica. A sta drugo ocekivati od korumpiranih banjaluckih sudija...? P.S. kao da ovo sve nije bilo dovoljno, Dodik je preko IRBa Boski dao 15 miliona kredita, koje ovi naravno ne vracaju... Zbog svega ovoga, neko ce zaglaviti iza resetaka! A taj dan nije daleko...

ODGOVORITE
Name

braindamaged

14.04.2016 10:49

Dole nenarodni rezim bakinackog traktoriste i njegovih satrapa satelita i razbojnika, a onda ko je krao u zatvor, a ko je kinjio sirotinju na sudovima za interes ovih hohstaplera, stetocina i najvecih dusmana sopstvenog naroda, napolje iz drzavne sluzbe i dozivotna zabrana zaposlenja u bilo kojoj drzavnoj sluzbi i preduzecu u drzavnom vlasnistvu na bilo koje mjesto pa makar bilo cistacko i portirsko. Samo tako moze se ocekivati da nasoj djeci za deset godina ostavimo konture nekog drustva u kome ce se znati red i postojati vladavina prava, i gdje ce se odgovarati za nitkovske i kukavicke poteze na stetu slabijih i nezasticenih. Svi oni koji su se ogrijesili o malog covjeka i sudili u korist mocnika i lokalnih knezova i krezova, cuvajuci svoju guzicu i polozaj pritom platu primajuci odvojenu od sirotinjskih usta i lagodno zivjeli, moraju odgovarati za svaku nepravdu i svaku suzu koju su prouzrokovali za svakog onog kojeg su ponizili, i oni moraju biti ponizeni, da bude za nauk njima, a i onim sto posle njih budu sudili, da svaka batina ima dva kraja! Podrska hrabrim radnicima koji se jos sude i koji nisu pristali na ucjene, takvi kao vi daju nadu da ovdje ima jos onih koji nisu spremni da se povijaju do zemlje pred uzurpatorima, siledzijama i nitkovima!

Name

dott

14.04.2016 10:28

Ima baja ugovor kao i sa Pavlovic bankom samo ga negdje zaturio.

ODGOVORITE