На јесен радови на Дринском насипу

Први радови на Дринском насипу у дужини од 33 километра очекује се да почну на јесен, и то на подручју ушћа ријеке Јање у Дрину, речено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Република Српска 15.05.2016 | 10:40
На јесен радови на Дринском насипу

Из Министарства подсјећају да су за реализацију пројекта заштите од поплава ријеке Дрине, којим ће бити заштићено подручје Семберије и града Бијељина, од Свјетске банке одобрена кредитна средства у вриједности од 13,8 милиона долара или 19.861.500 КМ.

Пројекат спроводи Јединица за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству, а директор ове јединице Раденко Јефтић рекао је да је на подручју Бијељине директно водама Дрине угрожено око 30.000 становника.

"Угрожени су мјештани насеља Јања, Попови, Дијелови, Амајлије, Дворови, Међаши, Трњаци Даздарево, те источни дио предграђа Бијељине, док је индиректно угрожен много већи број становника", навео је Јефтић.

Он је додао да је у овим насељима угрожено 10.000 стамбених јединица, од којих су 80 одсто сеоска домаћинства са објектима који служе пољопривредној производњи и сточарству.

"Око 500 објеката су објекти мале привреде, а 50 су објекти средњих предузећа. Великим водама Дрине угрожено је 19.000 хектара обрадивог земљишта", навео је Јефтић.

Према његовим ријечима, циљ пројекта је да буде обезбјеђена већа заштита од поплава становништва у ширем подручју насеља уз ријеку Дрину, који су 2010. и 2014. године претрпјели велике материјалне штете.

Уз сагласност Свјетске банке изабран је пројектант за израду пројектне документације - Завод за водопривреду из Бијељине и Институт "Јарослав Черни" из Београда, а ревизију пројектне документације врши Завод за водопривреду Сарајево.

Портпарол Министарства Александар Мацановић рекао је  да средства за експропријацију земљишта обезбјеђује град Бијељина, те да, према идејном рјешењу, 120 хектара износи површина која је потребна за изградњу насипа."Након изграде елабората за експропријацију и процјене вриједности земљишта и сталних засада биће утврђен ниво потребних средстава.

Осим исплате земљишта, биће вршена и замјена земљишта са земљиштем у државној својини за власнике већих површина земљишта које су потребне за изградњу насипа", рекао је Мацановић.

Према планираној динамици извођења радова, након усвојене пројектно-техничке документације, пројекта експропријације, израде акционог плана пресељења према захтјеву Свјетске банке, објављивања општег интереса од Владе Републике Српске, изградња насипа би се вршила фазно и била усаглашена са рјешавањем имовинско-правних послова и добијања грађевинске дозволе по фазама реализације.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xyз

15.05.2016 09:26

То..Нова скупстинска вецина креце са радом..Трецина и остали,нога и пензија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

САО Семберија

15.05.2016 10:42

Крецу пројекти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

15.05.2016 10:49

Да неће случајно Кесо да вади шљунак за ове мега пројекте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wасхинг мацхине

15.05.2016 13:42

Опа, 13.8 милиона $...пери, дери...плаћаћемо већ некако.

ОДГОВОРИТЕ