Na jesen radovi na Drinskom nasipu

Prvi radovi na Drinskom nasipu u dužini od 33 kilometra očekuje se da počnu na jesen, i to na području ušća rijeke Janje u Drinu, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska 15.05.2016 | 10:40
Na jesen radovi na Drinskom nasipu

Iz Ministarstva podsjećaju da su za realizaciju projekta zaštite od poplava rijeke Drine, kojim će biti zaštićeno područje Semberije i grada Bijeljina, od Svjetske banke odobrena kreditna sredstva u vrijednosti od 13,8 miliona dolara ili 19.861.500 KM.

Projekat sprovodi Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu, a direktor ove jedinice Radenko Jeftić rekao je da je na području Bijeljine direktno vodama Drine ugroženo oko 30.000 stanovnika.

"Ugroženi su mještani naselja Janja, Popovi, Dijelovi, Amajlije, Dvorovi, Međaši, Trnjaci Dazdarevo, te istočni dio predgrađa Bijeljine, dok je indirektno ugrožen mnogo veći broj stanovnika", naveo je Jeftić.

On je dodao da je u ovim naseljima ugroženo 10.000 stambenih jedinica, od kojih su 80 odsto seoska domaćinstva sa objektima koji služe poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.

"Oko 500 objekata su objekti male privrede, a 50 su objekti srednjih preduzeća. Velikim vodama Drine ugroženo je 19.000 hektara obradivog zemljišta", naveo je Jeftić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je da bude obezbjeđena veća zaštita od poplava stanovništva u širem području naselja uz rijeku Drinu, koji su 2010. i 2014. godine pretrpjeli velike materijalne štete.

Uz saglasnost Svjetske banke izabran je projektant za izradu projektne dokumentacije - Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine i Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda, a reviziju projektne dokumentacije vrši Zavod za vodoprivredu Sarajevo.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović rekao je  da sredstva za eksproprijaciju zemljišta obezbjeđuje grad Bijeljina, te da, prema idejnom rješenju, 120 hektara iznosi površina koja je potrebna za izgradnju nasipa."Nakon izgrade elaborata za eksproprijaciju i procjene vrijednosti zemljišta i stalnih zasada biće utvrđen nivo potrebnih sredstava.

Osim isplate zemljišta, biće vršena i zamjena zemljišta sa zemljištem u državnoj svojini za vlasnike većih površina zemljišta koje su potrebne za izgradnju nasipa", rekao je Macanović.

Prema planiranoj dinamici izvođenja radova, nakon usvojene projektno-tehničke dokumentacije, projekta eksproprijacije, izrade akcionog plana preseljenja prema zahtjevu Svjetske banke, objavljivanja opšteg interesa od Vlade Republike Srpske, izgradnja nasipa bi se vršila fazno i bila usaglašena sa rješavanjem imovinsko-pravnih poslova i dobijanja građevinske dozvole po fazama realizacije.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xyz

15.05.2016 11:26

To..Nova skupstinska vecina krece sa radom..Trecina i ostali,noga i penzija..

ODGOVORITE
Name

SAO Semberija

15.05.2016 12:42

Krecu projekti

ODGOVORITE
Name

Pixy

15.05.2016 12:49

Da neće slučajno Keso da vadi šljunak za ove mega projekte?

ODGOVORITE
Name

Washing machine

15.05.2016 15:42

Opa, 13.8 miliona $...peri, deri...plaćaćemo već nekako.

ODGOVORITE