Москва: По правилима; САД: Провокација

Посада руских бомбардера "Су-24", који су пролетели у близини америчког ратног брода у водама Балтичког мора, поштовали су сва правила о безбедности.

Свијет 14.04.2016 | 11:00
Москва: По правилима; САД: Провокација

То је изјавио портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Инцидент се догодио у уторак, а војска САД тврди да су руски авиони "симулирали напад" прелетевши близу "УС С Доналд Кука".

Званичници Пентагона саопштили су да је руско надлетање америчког брода Доналд Кук на Балтику “акција блиска агресији“.

Пентагон је објавио снимке на којима се види како руски авион прелеће брод америчке морнарице, као и да је амерички разарач присуствовао “агресивним манервима на око десет метара удаљености“.

Инцидент се догодио пре неколико дана када је амерички брод испловио из пољске луке Гданија, где је требало да одржи војне вежбе.

Америчка морнарица је саопштила да је руски авион Су-24 прелетео “Доналда Кука“ у понедељак када је припремана вежба са пољским војним хеликоптером.

 

Такође, амерички званичници су навели да су руски авиони били “чисти“, тј. да нису имали наоружање, те да нису представљали опасност за америчке операције на Балтику.

Међутим, они наглашавају да су ови инциденти “агресивнији од било чега што се догодило у скорије време“, јер је, како се наводи, Су-24 учествовао у “симулираном нападу“.

Руске акције изазвале су панику у Вашингтону, а потпарол Беле куће Џош Ернест је назвао ово “провокацијом“.

“Веома смо забринути због небезбедних и непрофесионалних руских ваздушних акција. Ово би могло да доведе до нових тензија између држава и могло је да се заврши несрећом која би довела и до губитака људских живота“, саопштили су званичници .

Са друге стране, адмирал Џон Ричардсон похвалио је америчку морнарицу због “хладне главе у стресној ситуацији“.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

УС Армy

14.04.2016 09:24

То американци раде 24 сата дневно са својим окупаторским савезницима,само је овде проблем што су налетели на Русе па знају шта год да ураде руси им могу одговорити. Није то Србија или Република Српска па да је јашите и скидате возове,мостове,дјецу итд. због терориста које сте тада а и данас бранили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

14.04.2016 10:05

Које хладне главе,видиш да блеје,нису ни сконтали шта би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

14.04.2016 12:43

Кад се забије у земљу онда кречи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.04.2016 16:49

Сви су гледали у Сухоје а нису ни помислили шта има под водом ;)*

ОДГОВОРИТЕ