Кандидатски статус могућ 2017. године

Европски парламент данас ће донијети одлуку о новој резолуцији о БиХ, у којој ће бити одаслана порука о снажној подршци БиХ на њеном европском путу, а уједно и подстицај за што скорије добијање кандидатског статуса.

Босна и Херцеговина 14.04.2016 | 09:43
Кандидатски статус могућ 2017. године

Рекао је то у разговору за „Аваз" извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда, који је и подносилац резолуције.

"У резолуцији поздрављамо подношење захтјева за чланство у ЕУ те позивамо Савјет Европске уније да га што је прије могуће испита и прослиједи Европској комисији, како би БиХ што прије могла добити упитник ", рекао је Преда за "Аваз".

Говорећи о томе шта ће Европски парламент, као најважнија институција ЕУ, поручити када је ријеч о БиХ и њеном кандидатском статусу, Преда наводи како се истичу мјере из Реформске агенде.

"Увјерени смо да још много тога треба учинити у БиХ како би се држава додатно приближила Европи. Сигуран сам да постоји свијест о томе, а посебно да је то случај у бх. јавности. Треба даље радити на испуњавању мјера из усаглашене Реформске агенде, да би се побољшала социоекономска ситуација, реформирао политички систем у смислу трансформације БиХ у потпуно функционалну и демократску државу. Борба против корупције, осигурање независности правосуђа, реформа јавне управе, осигурање слободе медија и јавног изражавања. Све су то битни елементи за  даљи напредак БиХ", наводи Преда.

На питање до када би БиХ могла добити кандидатски статус у ЕУ те да ли је реална најава представника бх. власти да би се то могло догодити 2017., овај европски парламентарац наводи како је у сваком случају добро што власти у БиХ себи постављају јасне политичке циљеве.

"Помно сам пратио позицију бх. власти, изражену или од чланова Предсједништва или од Савјет министара БиХ, који су казали да имају аспирацију да БиХ добије кандидатски статус у 2017. Мислим да је добро да се има овакав политички циљ с јасним роком. Можда бих се с тим и сложио, али морам нагласити да, ипак, у потпуности зависи од БиХ хоће ли се то догодити или не. БиХ, заправо, сама држи штоперицу. Сат се може зауставити у случају да реформе касне, а вријеме може бити и повољно за БиХ ако се иде напријед, а све до добијања кандидатског статуса. Искрено се надам да ће ово друго бити случај", каже Преда.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перхан

14.04.2016 08:29

Да ли он ово озбиљно говори или се сали.хааааааха

ОДГОВОРИТЕ