Kandidatski status moguć 2017. godine

Evropski parlament danas će donijeti odluku o novoj rezoluciji o BiH, u kojoj će biti odaslana poruka o snažnoj podršci BiH na njenom evropskom putu, a ujedno i podsticaj za što skorije dobijanje kandidatskog statusa.

Bosna i Hercegovina 14.04.2016 | 09:43
Kandidatski status moguć 2017. godine

Rekao je to u razgovoru za „Avaz" izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, koji je i podnosilac rezolucije.

"U rezoluciji pozdravljamo podnošenje zahtjeva za članstvo u EU te pozivamo Savjet Evropske unije da ga što je prije moguće ispita i proslijedi Evropskoj komisiji, kako bi BiH što prije mogla dobiti upitnik ", rekao je Preda za "Avaz".

Govoreći o tome šta će Evropski parlament, kao najvažnija institucija EU, poručiti kada je riječ o BiH i njenom kandidatskom statusu, Preda navodi kako se ističu mjere iz Reformske agende.

"Uvjereni smo da još mnogo toga treba učiniti u BiH kako bi se država dodatno približila Evropi. Siguran sam da postoji svijest o tome, a posebno da je to slučaj u bh. javnosti. Treba dalje raditi na ispunjavanju mjera iz usaglašene Reformske agende, da bi se poboljšala socioekonomska situacija, reformirao politički sistem u smislu transformacije BiH u potpuno funkcionalnu i demokratsku državu. Borba protiv korupcije, osiguranje nezavisnosti pravosuđa, reforma javne uprave, osiguranje slobode medija i javnog izražavanja. Sve su to bitni elementi za  dalji napredak BiH", navodi Preda.

Na pitanje do kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status u EU te da li je realna najava predstavnika bh. vlasti da bi se to moglo dogoditi 2017., ovaj evropski parlamentarac navodi kako je u svakom slučaju dobro što vlasti u BiH sebi postavljaju jasne političke ciljeve.

"Pomno sam pratio poziciju bh. vlasti, izraženu ili od članova Predsjedništva ili od Savjet ministara BiH, koji su kazali da imaju aspiraciju da BiH dobije kandidatski status u 2017. Mislim da je dobro da se ima ovakav politički cilj s jasnim rokom. Možda bih se s tim i složio, ali moram naglasiti da, ipak, u potpunosti zavisi od BiH hoće li se to dogoditi ili ne. BiH, zapravo, sama drži štopericu. Sat se može zaustaviti u slučaju da reforme kasne, a vrijeme može biti i povoljno za BiH ako se ide naprijed, a sve do dobijanja kandidatskog statusa. Iskreno se nadam da će ovo drugo biti slučaj", kaže Preda.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

perhan

14.04.2016 08:29

Da li on ovo ozbiljno govori ili se sali.haaaaaaha

ODGOVORITE