Алергије напуниле бањалучке амбуланте

Цвјетање биљака у граду зеленила какав је Бањалука, сваког прољећа напуни амбуланте са онима код којих полен изазива алергијске реакције. Тако је било и претходних дана када су многи потражили помоћ љекара због кашљања, појаве црвенила у очима, кијања, цурења из носа, умора и раздражљивости.

Република Српска 13.05.2016 | 18:44
Алергије напуниле бањалучке амбуланте

Потврдила је то "Гласу Српске" начелник Службе породичне медицине Дома здравља Косана Станетић.

"Доласком прољећа и цвјетањем биљака доносе проблеме великом броју људи. Највећи број суграђана бори се са алергијама у "властитој режији" . У питању су пацијенти који већ годинама имају реакције на различите врсте полена биљака и не одлазе доктору већ на своју руку купују различите лијекове које ублажавају симптоме. Препоручујемо ипак да прије узимања лијекова добију савјет љекара", навела је Станетићева.

Напоменула је да је најбољи начин да се ублаже симптоми избјегавање контакта са алергенима те повећана хигијена.

"Важно је често прање постељине те туширање и прање косе, јер се полен највише скупља на коси и одјећи. Влага или плијесан некада могу појачати симптоме алергије или алергијске астме, па се препоручује често провјетравање просторија и одржавање хигијене просторија", препоручила је Станетићева.

Истакла је да се у случају акутне алергијске реакције, потребно одмах јавити љекару ради адекватне терапије. Суграђани поручују да су са првим топлим данима осјетили појаву полена у ваздуху.

"Чим крене цвјетање биљака почиње цурење из носа и свраб у очима због чега морам узимати лијекове против алергије. Већином купујем оне које могу добити без рецепта љекара. Помоћ доктора тражим једино када се баш лоше осјећам и то у јеку сезоне цвјетања амброзије", казала је Јелена Бенић из Шарговца.

Бањалучани свакодневно могу пратити колике су концентрације полена различитих алергених биљака у ваздуху на такозваном поленском семафору на интренет страници града. Мјерења су почела 21. априла и трајаће до краја октобра. Посљедњих дана биле су повишене концентрације поена лијеске, јове, тисе, чемпреса, јасена, храста и граба.

Амброзија

Амброзија је једна од најјачих алергених биљака на коју већина грађана има алергијску реакцију у виду кијавице, цурења носа и црвених очију. Ова биљка цвјета у јуну а ширење амброзије најчешће се спречава кошењем али њено истребљење најбоље је чупањем ове биљке из коријена.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рис

13.05.2016 18:29

Алергије имају доста везе са имунитетом. Треба јос у новембру-децембру поцети декати прополис капи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апел

13.05.2016 19:44

Молим општинске и републичке власти да се побрину око амброзије и других алергених биљака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

13.05.2016 20:09

Има добар доктор пулмолог у Грачаница, др Георгије

ОДГОВОРИТЕ