Alergije napunile banjalučke ambulante

Cvjetanje biljaka u gradu zelenila kakav je Banjaluka, svakog proljeća napuni ambulante sa onima kod kojih polen izaziva alergijske reakcije. Tako je bilo i prethodnih dana kada su mnogi potražili pomoć ljekara zbog kašljanja, pojave crvenila u očima, kijanja, curenja iz nosa, umora i razdražljivosti.

Republika Srpska 13.05.2016 | 18:44
Alergije napunile banjalučke ambulante

Potvrdila je to "Glasu Srpske" načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Kosana Stanetić.

"Dolaskom proljeća i cvjetanjem biljaka donose probleme velikom broju ljudi. Najveći broj sugrađana bori se sa alergijama u "vlastitoj režiji" . U pitanju su pacijenti koji već godinama imaju reakcije na različite vrste polena biljaka i ne odlaze doktoru već na svoju ruku kupuju različite lijekove koje ublažavaju simptome. Preporučujemo ipak da prije uzimanja lijekova dobiju savjet ljekara", navela je Stanetićeva.

Napomenula je da je najbolji način da se ublaže simptomi izbjegavanje kontakta sa alergenima te povećana higijena.

"Važno je često pranje posteljine te tuširanje i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći. Vlaga ili plijesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa se preporučuje često provjetravanje prostorija i održavanje higijene prostorija", preporučila je Stanetićeva.

Istakla je da se u slučaju akutne alergijske reakcije, potrebno odmah javiti ljekaru radi adekvatne terapije. Sugrađani poručuju da su sa prvim toplim danima osjetili pojavu polena u vazduhu.

"Čim krene cvjetanje biljaka počinje curenje iz nosa i svrab u očima zbog čega moram uzimati lijekove protiv alergije. Većinom kupujem one koje mogu dobiti bez recepta ljekara. Pomoć doktora tražim jedino kada se baš loše osjećam i to u jeku sezone cvjetanja ambrozije", kazala je Jelena Benić iz Šargovca.

Banjalučani svakodnevno mogu pratiti kolike su koncentracije polena različitih alergenih biljaka u vazduhu na takozvanom polenskom semaforu na intrenet stranici grada. Mjerenja su počela 21. aprila i trajaće do kraja oktobra. Posljednjih dana bile su povišene koncentracije poena lijeske, jove, tise, čempresa, jasena, hrasta i graba.

Ambrozija

Ambrozija je jedna od najjačih alergenih biljaka na koju većina građana ima alergijsku reakciju u vidu kijavice, curenja nosa i crvenih očiju. Ova biljka cvjeta u junu a širenje ambrozije najčešće se sprečava košenjem ali njeno istrebljenje najbolje je čupanjem ove biljke iz korijena.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ris

13.05.2016 18:29

Alergije imaju dosta veze sa imunitetom. Treba jos u novembru-decembru poceti dekati propolis kapi.

ODGOVORITE
Name

Apel

13.05.2016 19:44

Molim opštinske i republičke vlasti da se pobrinu oko ambrozije i drugih alergenih biljaka.

ODGOVORITE
Name

marija

13.05.2016 20:09

Ima dobar doktor pulmolog u Gračanica, dr Georgije

ODGOVORITE