Ново архитектонско чудо Дубаија

Бурџ Калифа ускоро ће изгубити титулу највишег облакодера на свету. На место број два потиснуће га зграда из комшилука - небодер "Тхе Тоwер".

Занимљивости 14.04.2016 | 09:10
Ново архитектонско чудо Дубаија

Изградње ове зграде ускоро би требало да почне, а цео пројекат кошта милијарду долара. Баш као и 828 метра висок облакодер Бурџ Калифа, и "Тхе Тоwер" ће се налазити у Дубаиу.

Председник управног одбора грађевинске фирме „Емар“ Мохамед Алабар на представаљну пројекта новинарима у Дубајиу није открио тачну висну зграде, али оно што је познато да ће рок за завршетак радова 2020. година, односно пре почетка светске изложбе "Wорлд Еxпо" чији ће Дубаи бити домаћин.

Торањ је дизајнирао шпанско-швајцарски архитекта Сантијаго Калатрава Валс. Замишљен је као вишеспратница са много видиковаца, а на 20 спратова биће смештени, између осталог, и ресторани и хотели.

Грађевина ће бити уска и подсећаће на минарет, а биће причвршћена за земљу помоћу снажних каблова, наводи се у саопштењу компаније „Емар“.

Занимљиво је да ће овај футуристички пројекат коштати око пола милијарде мање него Бурџ Калифа који је подигнут 2010. године.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

17.04.2016 07:14

Може коштати још мање, када робови раде!

ОДГОВОРИТЕ