Novo arhitektonsko čudo Dubaija

Burdž Kalifa uskoro će izgubiti titulu najvišeg oblakodera na svetu. Na mesto broj dva potisnuće ga zgrada iz komšiluka - neboder "The Tower".

Zanimljivosti 14.04.2016 | 09:10
Novo arhitektonsko čudo Dubaija

Izgradnje ove zgrade uskoro bi trebalo da počne, a ceo projekat košta milijardu dolara. Baš kao i 828 metra visok oblakoder Burdž Kalifa, i "The Tower" će se nalaziti u Dubaiu.

Predsednik upravnog odbora građevinske firme „Emar“ Mohamed Alabar na predstavaljnu projekta novinarima u Dubajiu nije otkrio tačnu visnu zgrade, ali ono što je poznato da će rok za završetak radova 2020. godina, odnosno pre početka svetske izložbe "World Expo" čiji će Dubai biti domaćin.

Toranj je dizajnirao špansko-švajcarski arhitekta Santijago Kalatrava Vals. Zamišljen je kao višespratnica sa mnogo vidikovaca, a na 20 spratova biće smešteni, između ostalog, i restorani i hoteli.

Građevina će biti uska i podsećaće na minaret, a biće pričvršćena za zemlju pomoću snažnih kablova, navodi se u saopštenju kompanije „Emar“.

Zanimljivo je da će ovaj futuristički projekat koštati oko pola milijarde manje nego Burdž Kalifa koji je podignut 2010. godine.

Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

17.04.2016 07:14

Može koštati još manje, kada robovi rade!

ODGOVORITE