Злочин који се не може и не смије заборавити

Прошле су 24 године од злочина муслиманских паравојних формација над припадницима ЈНА, који су 15. маја 1992. године у колони, према раније постигнутом договору, напуштали Тузлу.

Република Српска 13.05.2016 | 09:00
Злочин који се не може и не смије заборавити

Војници су се повлачили из касарне "Хусинска буна" и требало је да из БиХ, преко Бијељине, крену за Србију.

За овај злочин, у којем је убијено најмање 59 војника, а 44 рањено, до данас нико није одговарао.

Преживјели учесници колоне, која је нападнута и запаљена, и данас тешко о томе причају јер их боли сјећање на погинуле и рањене другове - на дан када је "и крв горјела".

Славко Новаковић, преживјели учесник колоне, тешки ратни војни инвалид, каже за Срну да је команда ЈНА постигла споразум са општинским властима у Тузли о мирном и безбједном напуштању града у правцу Бијељине.

Међутим, колону, која је у мирнодопској формацији напуштала град, из засједе су напале паравојне формације "Патриотске лиге", "Зелених беретки" и јединица Територијалне одбране /ТО/ БиХ.

"Одговорност за овај напад сносе тадашње власти општине Тузла, које су гарантовале безбједан излазак ЈНА из града", истиче Новаковић.

Када је ријеч о овом злочину, истиче он, судови и тужилаштва у БиХ не постоје 24 године.

"Тамо не постоји нико ко би могао или желио да процесуира злочин над недужним војницима", констатује Новаковић и напомиње да је веома тешко послије оволико година говорити о ономе шта се десило тог кобног дана.

Он се нада да ће све институције, почевши од подносиоца тужбеног захтјева до правосуђа БиХ једном "уредити ову материју и довести је у процес одлучивања, односно до починиоца овог злодјела".

Новаковић је огорчен /не/радом судова и тужилаштава у БиХ, када је ријеч о овом, али и свим другим злочинима почињеним над Србима.

Најбоља потврда чињенице да је напад на колону ЈНА био организован јесте податак да је тузланска регија, одмах послије овог напада, "очишћена" од Срба и да их је више од 120.000 напустило то подручје да би спасили своје животе.

Преживјели учесници колоне и породице страдалих војника имају огромно повјерење у Владу Српске јер, наводи Новаковић, захваљујући њој имају прилику да већ неколико година на Брчанској малти, на мјесту страдања, одају пошту погинулим друговима.

Породице побијених војника, као и преживјели учесници колоне, вјеровали су да ће Апелациони суд у Београду за Илију Јуришића донијети одлуку којом потврђују раније изречену казну од 12 година затвора.

Ипак, њихова очекивања су изневјерена јер је Апелациони суд у марту донио правоснажну пресуду којом је високи функционер тадашњег МУП-а БиХ Илија Јуришић ослобођен оптужби за ратни злочин над колоном војника ЈНА у Тузли 1992. године, јер није било доказа да је наредио напад.

Преживјели учесници колоне, подсјећају да је напад на њих, на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" са око 200 моторних возила и око 600 старјешина и војника, изведен неочекивано, из засједе.

Извели су га припадници муслиманског МУП-а БиХ, муслиманске ТО БиХ и "Зелених беретки".

Према изјавама преживјелих учесника, колона је нападнута на Брчанској малти са околних зграда, па чак и са зграде болнице, а дуж цијелог пута биле су постављене мине и друга експлозивна средства.

Напад је преносила Тузланска телевизија уз погрдне и антисрпске повике и покличе.

Возила ЈНА су горјела, а експлозије су одјекивале на све стране. Тај први напад је трајао пола сата, а затим је услиједило појединачно убијање рањених и преживелих војника ЈНА.

На Брчанској малти у Тузли и на градском гробљу Пучиле у Бијељини у недјељу, 15. маја, биће обиљежене 24 године од страдања припадника ЈНА.

На састанку пододбора Владе Републике Српске за обиљежање значајних историјских догађаја предсједник Велимир Дуњић рекао је да је на мјесту злочина у Тузли, као и у Сарајеву, промијењен и назив улице, па је некадашња Брчанска малта сада Улица Армије БиХ.

"Назив улице се може избрисати, али злочин не може и ми ћемо сваке године обиљежавати страдање у 'Тузланској колони', да се не заборави, да се не би поновило", напомиње Дуњић.

Он је критиковао нецивилизацијски чин бацања ружа у Сарајеву након одавања поште жртвама у Добровољачкој улици.

Дуњић је подсјетио да је слично као у Сарајеву и на мјесту злочина у Тузли постављена спомен-плоча браниоцима Тузле, а није дозвољено постављање споме-плоче жртвама злочина на Брчанској малти.

Извор: СРНА

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Србин

13.05.2016 09:30

Честитке што се такви злочини и обиљежавају,злочини над Србима. Иначе све ћемо злочине над Србима полако да заборавимо,док код муслимана и на једног дође цијела дијаспора само да испадне већа церемонија,о хрватима штета ријечи заједно са муслиманима пописују погинуле Срби и пријављују их као своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.05.2016 09:49

Ови што су мучки поубијали ове људе који су се споразумно повлачили, вјероватно и дан данас мисле да су урадили праву ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.05.2016 09:55

Па зар је цудо сто се престају злоцини над нама обиљезавати кад се свако бори само за фотељу и како да искористи народ да додје до ње. А јадан народ то не види !

ОДГОВОРИТЕ
Name

два

13.05.2016 10:04

За праву истину постоје двије прице. Цињенице писане и видео на сто и онда дати суд1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.05.2016 10:28

Које су то двије истине и које су то цињенице ? Реци овде !

Name

Илија

13.05.2016 11:23

Па види ово драгане, кад суд у београду ослободи кључног цовјека и не само то него се он након пустања на слободу одазове на поновно судјење (иако наравно не мора) онда постоје цињенице, бy тхе wаy, хаг је инаце све колоне третирао као легитиман војни циљ

Name

Зајебант

13.05.2016 10:08

Жао ми је сваког невиног човјека. Постављам питање, јесу ли сви страдали војници били срби, ако јесу онда то није била ЈНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесу

13.05.2016 12:25

Сви су били "случајно" Срби, мало заборавили договор. Мало натоварили вишка оружја... Главни кривци су српски официри који су напунили главе дјеци у униформама и одвели их у смрт!!!

Name

мики

13.05.2016 12:33

Повуко је сваки камион хаубицу и тенкови су возени сто се види на снимцима а сто није било по договору. Ал неки пуковник је хтио бити генерал.

Name

Аца

13.05.2016 10:46

Покој душама погинулих, јер и војници су људи, шта год ми мислили о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кајго

13.05.2016 11:20

Кукавице које нападају са леђа... Типично за тзв. Армију БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

љиљан

13.05.2016 12:37

Ал сте ви хероји,..сва среца па се дрзите Цосицеве,...лагат док и сами неповјерујемо у то..толико о васем цојству..

Name

Дамир

13.05.2016 12:24

Крив је главни сто им није дозволио да оставе орузје у касарнама да су тако урадили не би било ниста а јесте ово је залост велика сто су људи изгинули

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

13.05.2016 12:37

Ја када сам исао у ЈНА-у досао сам у цивилном одијелу и отисао у цивилном одијелу из Ниса.Је ли то само Срби напустају касарне са наорузањем које су платили сви југословенски народи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо БЛ

13.05.2016 13:15

Онда је исто и са Сребреницом - војни обвезници који нису поштовали демилитаризовану зону.

Name

ДРАГАН

13.05.2016 12:41

ТАКО МУЦКИ УБИТИ ВОЈНИКЕ КОЈИ СУ БИЛИИ ПРИПАДНИЦИ И ДРУГИХ НАЦИЈА НЕ САМО СРБИ ИЗ ЗАСЈЕДЕ КРСЕЦИ СВЕ ПРИНЦИПЕ ЗЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ ЈЕ КУКАВИЦКИ ПОТЕЗ ЗЕЛЕНИХ БЕРЕТКИ ПАТРИОТСКЕ ЛИГЕ ИТД ВОЈНИЦИМА НИЈЕ ДАТА НИ ПРИЛИКА ДА СЕ БРАНЕ ЈЕР СУ БИЛИ У МАРСИРНОМ КРЕТАЊУ НЕ У БОРБЕНОМ САМО НАЈВЕЦЕ КУКАВИЦЕ И НЕЉУДИ ТАКО НЕСТО МОГУ УРАДИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гугио

13.05.2016 12:51

Способност Срба у Сарајеву Лујица Мирка,Милорада Барасина,Горана Зубца ,Николе Спирица сто у протеклих десет година нико није процесуиран за злоцине над Србима цисти патриотизам пардон идиотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

13.05.2016 14:14

Страшно,ово не треба заборавити. Крајње је безобразно што су поставили зграду умјесто споменика на Брцамској малти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17 витеска крајиска бригада.

13.05.2016 19:15

Какво постављање спомен плоце агресорима,као да нацисти тразе да поставе спомен плоцу СС јединицама у Волгограду(Стаљинград).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.05.2016 19:36

Није армија Бих то не постоји то су биле хорде зла и устасе

ОДГОВОРИТЕ