Преживјела је Титаник захваљујући лагању

У априлу 1912. године брод Титаник је потонуо након што је ударио у велики ледени брег, носећи са собом 1.500 жртава. Међутим, путница са картом 35851, из треће класе, која се укрцала на брод како би стигла до Њујорка, била је једна од преживелих и то захваљујући - лагању.

Свијет 13.05.2016 | 08:20
Преживјела је Титаник захваљујући лагању

Кејти Гилнах (1894 -1971), иначе из Ирске, једва је успела да се домогне горње палубе где су се људи украцавали на чамце. Кад је напокон успела да приђе једном од чамаца, број 16, речено јој је да је препун.

Она је почела да запомаже, јер је видела да нема друге опције за бег са брода који је полако тонуо.

Уплакано је зајецала: "Али желим да идем заједно са својом сестром!". Морнар на чамцу се ипак сажалио и помогао јој да се укрца.

"Боже, опрости ми што сам лагала", рекла је Кејти за "Неw Yорк Даилy Неwс" на 15. годишњици од несрећног потонућа.

Кејти је стварно имала сестру, али не у чамцу, већ у Њујорку, где је путовала.

Осим лажи, Кејти је, и њена лепота помогла у преживљавању. У два наврата су јој мушкарци помогли да се домогне на више палубе, управо због њене љупкости и заводљивости.

Пре него што је почела паника на броду, један младић је закуцао на врата њене и кабине њених сапутница, да их упозори како нешто није у реду и да крену да се пењу на више палубе. Њега је Кејти упознала на забави претходних вечери, а симпатије су биле очигледне.

На путу ка спасењу, она је изгубила своје цимерке из кабине и нашла се сама у делу брода за другу класу. Није било пуно људи, сви су већ били на палуби, а оне које је питала за помоћ су успаничлено трчали и нису обраћали пажњу на њу. Међутим, изненада јој је пришао један младић и носећи је на раменима помогао јој је да се попне на следећи ниво како би се укрцала у чамац за спасавање.

Тада је дотрчала до чамца број 16. и успела је да преживи.

У интервјуима након несреће она је младића који јој је помогао назвала "анђелом чуварем". Кад се укрцала на брод огрнуо је ћебетом и узвикнуо: "Збогом заувек".

Кејти је након Титаника, крочила на брод још само једном до краја свог живота и то за 15. годишњицу славног потонућа.

Умрла је 1971. године у 77. години живота.

Извор: Блиц

Фото:  Персонал цоллецтион оф Пхил Гоwан/www.нyдаилyнеwс.цом

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

волим

13.05.2016 07:27

Дивна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судбина

13.05.2016 10:37

Свака цаст,бог је хтио да она презиви,добра дуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре судбина

14.05.2016 09:07

Да,неко мудар је давно рекао,"неце бити као сто је рецено, него као сто је судјено".