Preživjela je Titanik zahvaljujući laganju

U aprilu 1912. godine brod Titanik je potonuo nakon što je udario u veliki ledeni breg, noseći sa sobom 1.500 žrtava. Međutim, putnica sa kartom 35851, iz treće klase, koja se ukrcala na brod kako bi stigla do Njujorka, bila je jedna od preživelih i to zahvaljujući - laganju.

Svijet 13.05.2016 | 08:20
Preživjela je Titanik zahvaljujući laganju

Kejti Gilnah (1894 -1971), inače iz Irske, jedva je uspela da se domogne gornje palube gde su se ljudi ukracavali na čamce. Kad je napokon uspela da priđe jednom od čamaca, broj 16, rečeno joj je da je prepun.

Ona je počela da zapomaže, jer je videla da nema druge opcije za beg sa broda koji je polako tonuo.

Uplakano je zajecala: "Ali želim da idem zajedno sa svojom sestrom!". Mornar na čamcu se ipak sažalio i pomogao joj da se ukrca.

"Bože, oprosti mi što sam lagala", rekla je Kejti za "New York Daily News" na 15. godišnjici od nesrećnog potonuća.

Kejti je stvarno imala sestru, ali ne u čamcu, već u Njujorku, gde je putovala.

Osim laži, Kejti je, i njena lepota pomogla u preživljavanju. U dva navrata su joj muškarci pomogli da se domogne na više palube, upravo zbog njene ljupkosti i zavodljivosti.

Pre nego što je počela panika na brodu, jedan mladić je zakucao na vrata njene i kabine njenih saputnica, da ih upozori kako nešto nije u redu i da krenu da se penju na više palube. Njega je Kejti upoznala na zabavi prethodnih večeri, a simpatije su bile očigledne.

Na putu ka spasenju, ona je izgubila svoje cimerke iz kabine i našla se sama u delu broda za drugu klasu. Nije bilo puno ljudi, svi su već bili na palubi, a one koje je pitala za pomoć su uspaničleno trčali i nisu obraćali pažnju na nju. Međutim, iznenada joj je prišao jedan mladić i noseći je na ramenima pomogao joj je da se popne na sledeći nivo kako bi se ukrcala u čamac za spasavanje.

Tada je dotrčala do čamca broj 16. i uspela je da preživi.

U intervjuima nakon nesreće ona je mladića koji joj je pomogao nazvala "anđelom čuvarem". Kad se ukrcala na brod ogrnuo je ćebetom i uzviknuo: "Zbogom zauvek".

Kejti je nakon Titanika, kročila na brod još samo jednom do kraja svog života i to za 15. godišnjicu slavnog potonuća.

Umrla je 1971. godine u 77. godini života.

Izvor: Blic

Foto:  Personal collection of Phil Gowan/www.nydailynews.com

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

volim

13.05.2016 07:27

Divna prica.

ODGOVORITE
Name

sudbina

13.05.2016 10:37

Svaka cast,bog je htio da ona prezivi,dobra dusa.

ODGOVORITE
Name

re sudbina

14.05.2016 09:07

Da,neko mudar je davno rekao,"nece biti kao sto je receno, nego kao sto je sudjeno".