Смијех открива пријатеље

Благодети смеха за психофизичко здравље потврђене су небројено пута, али мање је познато да се не смејемо исто у сваком друштву.

Занимљивости 13.05.2016 | 08:44
Смијех открива пријатеље

Благодети смеха за психофизичко здравље потврђене су небројено пута, али мање је познато да се не смејемо исто у сваком друштву. Да наш смех звучи другачије кад смо са пријатељима уместо незнанаца, установили су научници Универзитета у Калифорнији.

Скоро хиљаду испитаника из 24 земље слушали су снимке смеха двоје људи за које им није речено у каквом су односу. У половини снимака јунаци су били дугогодишњи пријатељи, док су у другој половини то биле особе које су се недавно упознале. У чак 61 посто случајева, испитаници су тачно идентификовали парове пријатеља. Установљено је и да је испитаницима лакше да препознају смех пријатеља кад су у питању биле жене. Сигнали који указују на ближи однос су виши интензитет и трајање смеха.

Вођа студије Грег Брајант каже да је ово највећа интеркултурална студија смеха у историји. Према његовим речима, резултати студије указују да људи широм света перципирају смех на сличан начин и да смо коначно еволуирали до тачке кад можемо да разликујемо искрен од вештачког осмеха.

Б 92

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар