Полицајци и инспектори упали у параџемате

Најаве по којима ће БиХ да се обрачуна са параџематима коначно су се обистиниле у виду контрола које већ данима, на неколико локација у ФБиХ, удруженим снагама обављају полиција и инспекција.

Босна и Херцеговина 13.05.2016 | 08:00
Полицајци и инспектори упали у параџемате

Потврђено је да су под лупом за сада објекти у Стијени, у општини Цазин, у Брезичанима, на подручју Доњег Вакуфа, те у Ошвама, код Маглаја, али је велика вјероватноћа да ће списак бити проширен.

Штавише, ово је, тек почетак активности, јер је у току прикупљање оперативних података које ће истражиоци да користе, што значи да прави, дословно жесток обрачун - тек предстоји.

Да је ријеч о опширној контроли објеката у којима се обављају алтернативни, илегални облици вјерског дјеловања, свједочи и податак да у њој учествује више институција и агенција.

"У активности су укључени Федерална управа за инспекцијске послове у сарадњи са општинским инспекцијским органима, као и припадници Федералне управе полиције (ФУП), те Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА)", рекао је саговорник "Независних" упућен у детаље ових контрола.

Иако се јуче појавила информација да у "чешљању" параџемата своју улогу има и Државна агенција за истаге и заштиту (СИПА), њен портпарол Кристина Јозић каже да они не учествују у овим активностима.

Един Ченгић, службеник за информисање Федералне управе за инспекцијске послове, истиче да је ријеч о координисаној акцији.

"Не знамо тачно колико ће активности трајати, али је сигурно да ће бити настављене. Циљ је да се њихово дјеловање стави под законски оквир, а знате да је истекао рок да се те заједнице интегришу у Исламску заједницу у БиХ. Највјероватније ће се морати наставити радити како би био обухваћен још већи број тих организација које дјелују на подручју ФБиХ", навео је Ченгић.

Да ће сванути јутро када ће доћи до оваквих активности, низ пута до сада најавио је Драган Мектић, министар безбједности у СМ БиХ, који је јуче изјавио да параџемати неће и не могу имати пролаз у БиХ.

"Ми ћемо се жестоко обрачунати с њима. Они позивају на непоштивање уставног поретка и уређења, непоштивање правне државе, трују јавни простор, заговарају насиље и нетолеранцију те национализам. То може да поткопа темеље БиХ", рекао је Мектић.

Он је додао да се сада сакупљају оперативне и обавјештајне информације, с циљем прикупљања потпуних сазнања о дешавањима у таквим заједницама.

"На основу тих сазнања ми ћемо потом дјеловати", подвукао је Мектић.

Рок који је Исламска заједница у БиХ дала за затварање свих параџемата и њихово укључивање у њен оквир, истекао је крајем фебруара.

Према службеним подацима, у БиХ су до тада дјеловала 64 нелегална џемата, од којих је тек 14 пристало на укључење у легалне токове, од 38 оних с којим су преговарали представници Исламске заједнице у БиХ.

Да се интегрише у ИЗ, уз параџемат у Ошвама, а у којим се раније вијорила застава Исламске државе, одбило је и фамозно легло вехабија Горња Маоча, гдје су такође виђана обиљежја најсвирепије терористичке организације.

Вјерује се да су параџемати легло вехабијског покрета и организатори одласка бх. држављана у ратне сукобе под заставом Исламске државе. Процедура је углавном устаљена: вође остају на сигурном, а у рат шаљу најчешће наивне младиће, којима су "испрале мозак".

Тренутно под лупом: Стијена, општина Цазин, Брезичани, општина Доњи Вакуф, Ошве, општина Маглај.

Извор: Независне новине

Фото: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хм

13.05.2016 06:20

Шта Алија уради од људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

13.05.2016 06:27

Имате и ви ето Алија исто хахаха на пример Додик и оостали хахаххаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мошњо

13.05.2016 07:45

ИДЕНТИФИКАЦИЈА!

Name

Ме

13.05.2016 06:33

Куха СЕ куха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хм

13.05.2016 06:36

Ста Слобо уради да Алија уради од људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.05.2016 07:46

Не знам зашто га зовеш Слобо, такви надимци су за позитивце а не негативце. А дотични је био баш негативац. Као нпр Додик. Алију Изетбеговића никада не бих назвао Але, или Али, или нпр Бабо. Не стоји му ниједан такав надимак ни под разно. "Зло" би можда био добар надимак свој тројици споменутих. Док нпр Бабо, баш пристаје Фикрету Абдићу. Да се разумијемо, није ни он светац али је супротног поларитета у односу на ове. 'Ајде да кажем да и Боске пристаје Босићу. Бар за сад.

Name

Саво

13.05.2016 06:44

Ста Срби урадисе од Босњака? Тако си требао питати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.05.2016 07:36

Откуд ти знаш шта сам ја требао?

Name

Мошњо

13.05.2016 07:46

ИДЕНТИФИКАЦИЈА!

Name

Логика...

13.05.2016 07:19

Саљу НАИВНЕ младице...Па скоро ЦИЈЕЛА БиХ је наивна на овај или онај нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.05.2016 17:40

Ови буздовани су будућност Бих бар тако муслимани прицају

ОДГОВОРИТЕ