РТ РС тужио Борачку организацију И. Илиџе

Општинску борачку организацију "Илиџански борац" из Источне Илиџе недавно је Окружни привредни суд у Источном Сарајеву обавијестио да на основу тужбе Радио-телевизије Републике Српске мора да плати 68 марака због неплаћања РТВ таксе у 2007. години.

Република Српска 12.05.2016 | 22:50
РТ РС тужио Борачку организацију И. Илиџе

Јавни сервис Републике Српске покренуо је још три тужбе против Илиџанског борца. У Борачкој организацији огорчени су оваквим поступком РТ РС-а, јер они у својим просторијама не посједују ТВ пријемник.

Борачка организација Илиџански борац већ деценијама смјештена је у неусловном простору за који плаћа кирију Казнено-поправном заводу Кула. У том и таквом простору никада нису имали радио и ТВ пријемник, а све и да хоће да их убаце то не би могли, јер за то нема техничких услова.

Због тога их је изненадила одлука Окружног провредног суда у Источном Сарајеву да су на основу тужбе Радио- телевизије Републике Српске дужни да плате 68 марака за РТВ таксу у 2007. години.

"Ми немамо средстава да помогнемо породицама погинулих бораца, а не да плаћамо телевизију коју немамо", огорчена је Госпава Вујичић. Она истиче да нису имали ни рачунар, па им је недавно општина поклонила полован.

"То је срамно од РТ РС-а да нас туже. Ми би требало да будемо ослобођени плаћања таксе и да имамо ТВ пријемник у канцеларији, јер да није било бораца, не би било ни Републике Српске. Туже нас за 70 марака, срам их и стид било", каже Вујичић.

И Александар Пајић је огирчен на понашање РТ РС-а. "Илиџански борац у својим просторијама не посједује ТВ апарат. Срамота је што борачке организације уопште треба и да плаћају ту таксу, јер да није било нас бораца, не би било ни Републике Српске, ни те телевизије", поручује Пајић.

Илиџански борац је Радио-телевизији Републике Српске уплатио дуг на основу поресуде Окружног привредног суда, али су упутили писмо у којем су Јавни сервис поново обавијестили да не посједују радио и ТВ пријемник те упитали: Зашто борачке организације у Републицу Српској уопште морају да плаћају ТВ таксу од које већи дио иде Федералној и БХ телевизији?

Борцима није јасно и зашто им се радници РТ РС-а нису директно обратили са опоменом о неплаћањуМ већ су их одмах тужили. Из Илиџанског борца истИчу и да су РТ РС 2007 године, када су почели да стижу рачуни за РТВ таксу, обавијестили да не посједују ТВ апарат, али је овлашћени службеник у ненајављену контролу дошао тек у септембру 2010. године.

Из РТ РС-а Илиџанском борцу стигао је одговор да је Законом прописано да свако домаћинство и правно лице на територији БиХ мора да плаћа мјесечну таксу за посједовање радио и ТВ пријемника, те да тај исти Закон сматра да свако домаћинство и свако регистровано правно лице у БиХ има такав пријемник.

Из РТ РС-а су саопштили да је њихова обавеза да наплате доспјеле, а неплаћене обавезе на основу РТВ таксе, а увидом у своје пословне књиге утврдили су да Борачка организација Илиџански борац и поред уплаћене таксе на основу судске пресуде дугује још око 200 марака, те да су против Илиџанског борца покренули три нове тужбе за наплату таксе за 2008, 2009. и 2010. годину.

БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Михајло

12.05.2016 17:37

Тв бастиља је заиста опасна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

12.05.2016 17:57

ТВ-Бастиља је висе него опасан инструмент у рукама резима! Али гдје су им у протеклих 10 година емисије каква је била "Без пардона"? Таква би емисија требала бити емитована 24 цаса дневно, у односу на сву трагедију коју продукује актуелни резим. Медјутим, не, јер је ТВ-Бастиља главни стуб ослонац антинародног резима.

Name

То Миле!!!

12.05.2016 17:56

Потрошити 1000 марака на правнике да саставе тужбу против биједе... само у Додикланду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

12.05.2016 18:23

ПРВО:УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА НИСУ ДУЖНА ДА ПЛАЋАЈУ РТВ ТАКСУ АКО НЕМАЈУ РТВ ПРИЈЕМНИК. ДРУГО: ОКРУЋНИ ПРИВРЕДНИ СУД НИЈЕ НАДЛЕЖАН ЗА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА, ЈЕР СУ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА НЕПРОФИТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ- НАДЛЕЖАН ЈЕ ОСНОВНИ СУД, И ТРЕЋЕ: ШТА ЈЕ СА ЗАСТАРОМ?... ТАКО ЈЕ ТО КАДА ЈЕ "УБЈЕЂЕНИ ТЕНИСАЧ" БЕЗ ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ ДИРЕКТОР - БОНВИВАН !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саско

12.05.2016 19:17

Бојкотуј

Name

Робот Љубинко

12.05.2016 19:48

Ја РТРС уопсте не гледам, а и засто би поред свих осталих телевизија и благодети кабловске тв. Ја само размисљам како мисле ти "новинари" на РТРС остати и радити када се промијени власт и да ли су нормални када си допустају да буду видно острасцени и непрофесионални до срзи.

Name

Ист. Са

13.05.2016 06:27

2010. године је био надлежан Основни суд, али је у 2015. години пресуду донио Привредни суд - провјерено!!!

Name

Омер

12.05.2016 19:46

Ха ха ја бораца и борацке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

13.05.2016 04:19

Гасите ту Борачку организацију сатјерани сте у ћошак, нешто јесте узрок томе свему, преиспитајте се.

ОДГОВОРИТЕ