RT RS tužio Boračku organizaciju I. Ilidže

Opštinsku boračku organizaciju "Ilidžanski borac" iz Istočne Ilidže nedavno je Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu obavijestio da na osnovu tužbe Radio-televizije Republike Srpske mora da plati 68 maraka zbog neplaćanja RTV takse u 2007. godini.

Republika Srpska 12.05.2016 | 22:50
RT RS tužio Boračku organizaciju I. Ilidže

Javni servis Republike Srpske pokrenuo je još tri tužbe protiv Ilidžanskog borca. U Boračkoj organizaciji ogorčeni su ovakvim postupkom RT RS-a, jer oni u svojim prostorijama ne posjeduju TV prijemnik.

Boračka organizacija Ilidžanski borac već decenijama smještena je u neuslovnom prostoru za koji plaća kiriju Kazneno-popravnom zavodu Kula. U tom i takvom prostoru nikada nisu imali radio i TV prijemnik, a sve i da hoće da ih ubace to ne bi mogli, jer za to nema tehničkih uslova.

Zbog toga ih je iznenadila odluka Okružnog provrednog suda u Istočnom Sarajevu da su na osnovu tužbe Radio- televizije Republike Srpske dužni da plate 68 maraka za RTV taksu u 2007. godini.

"Mi nemamo sredstava da pomognemo porodicama poginulih boraca, a ne da plaćamo televiziju koju nemamo", ogorčena je Gospava Vujičić. Ona ističe da nisu imali ni računar, pa im je nedavno opština poklonila polovan.

"To je sramno od RT RS-a da nas tuže. Mi bi trebalo da budemo oslobođeni plaćanja takse i da imamo TV prijemnik u kancelariji, jer da nije bilo boraca, ne bi bilo ni Republike Srpske. Tuže nas za 70 maraka, sram ih i stid bilo", kaže Vujičić.

I Aleksandar Pajić je ogirčen na ponašanje RT RS-a. "Ilidžanski borac u svojim prostorijama ne posjeduje TV aparat. Sramota je što boračke organizacije uopšte treba i da plaćaju tu taksu, jer da nije bilo nas boraca, ne bi bilo ni Republike Srpske, ni te televizije", poručuje Pajić.

Ilidžanski borac je Radio-televiziji Republike Srpske uplatio dug na osnovu poresude Okružnog privrednog suda, ali su uputili pismo u kojem su Javni servis ponovo obavijestili da ne posjeduju radio i TV prijemnik te upitali: Zašto boračke organizacije u Republicu Srpskoj uopšte moraju da plaćaju TV taksu od koje veći dio ide Federalnoj i BH televiziji?

Borcima nije jasno i zašto im se radnici RT RS-a nisu direktno obratili sa opomenom o neplaćanjuM već su ih odmah tužili. Iz Ilidžanskog borca istIču i da su RT RS 2007 godine, kada su počeli da stižu računi za RTV taksu, obavijestili da ne posjeduju TV aparat, ali je ovlašćeni službenik u nenajavljenu kontrolu došao tek u septembru 2010. godine.

Iz RT RS-a Ilidžanskom borcu stigao je odgovor da je Zakonom propisano da svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriji BiH mora da plaća mjesečnu taksu za posjedovanje radio i TV prijemnika, te da taj isti Zakon smatra da svako domaćinstvo i svako registrovano pravno lice u BiH ima takav prijemnik.

Iz RT RS-a su saopštili da je njihova obaveza da naplate dospjele, a neplaćene obaveze na osnovu RTV takse, a uvidom u svoje poslovne knjige utvrdili su da Boračka organizacija Ilidžanski borac i pored uplaćene takse na osnovu sudske presude duguje još oko 200 maraka, te da su protiv Ilidžanskog borca pokrenuli tri nove tužbe za naplatu takse za 2008, 2009. i 2010. godinu.

BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

12.05.2016 17:37

Tv bastilja je zaista opasna.

ODGOVORITE
Name

tako je

12.05.2016 17:57

TV-Bastilja je vise nego opasan instrument u rukama rezima! Ali gdje su im u proteklih 10 godina emisije kakva je bila "Bez pardona"? Takva bi emisija trebala biti emitovana 24 casa dnevno, u odnosu na svu tragediju koju produkuje aktuelni rezim. Medjutim, ne, jer je TV-Bastilja glavni stub oslonac antinarodnog rezima.

Name

To Mile!!!

12.05.2016 17:56

Potrošiti 1000 maraka na pravnike da sastave tužbu protiv bijede... samo u Dodiklandu...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

12.05.2016 18:23

PRVO:UDRUŽENJA GRAĐANA NISU DUŽNA DA PLAĆAJU RTV TAKSU AKO NEMAJU RTV PRIJEMNIK. DRUGO: OKRUĆNI PRIVREDNI SUD NIJE NADLEŽAN ZA UDRUŽENJA GRAĐANA, JER SU UDRUŽENJA GRAĐANA NEPROFITNE ORGANIZACIJE- NADLEŽAN JE OSNOVNI SUD, I TREĆE: ŠTA JE SA ZASTAROM?... TAKO JE TO KADA JE "UBJEĐENI TENISAČ" BEZ FAKULTETSKE DIPLOME DIREKTOR - BONVIVAN !!!

ODGOVORITE
Name

Sasko

12.05.2016 19:17

Bojkotuj

Name

Robot Ljubinko

12.05.2016 19:48

Ja RTRS uopste ne gledam, a i zasto bi pored svih ostalih televizija i blagodeti kablovske tv. Ja samo razmisljam kako misle ti "novinari" na RTRS ostati i raditi kada se promijeni vlast i da li su normalni kada si dopustaju da budu vidno ostrasceni i neprofesionalni do srzi.

Name

Ист. Са

13.05.2016 06:27

2010. године је био надлежан Основни суд, али је у 2015. години пресуду донио Привредни суд - провјерено!!!

Name

Omer

12.05.2016 19:46

Ha ha ja boraca i boracke....

ODGOVORITE
Name

nele

13.05.2016 04:19

Gasite tu Boračku organizaciju satjerani ste u ćošak, nešto jeste uzrok tome svemu, preispitajte se.

ODGOVORITE