Милиони сврнути кроз тунел "Стамбулчић"

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

Република Српска 12.05.2016 | 09:32
Милиони сврнути кроз тунел "Стамбулчић"

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања, наводи ПДП.

АФЕРА „137“
„Тунел Стамбулчић“


Основни уговор за изградњу тунела Стамбулчић био је 9 милиона КМ, али је разним анексима доведен до невјероватне суме од скоро 20 милиона КМ!

Носилац посла била је словеначка фирма „ЦМП“, која је у међувремену отишла у стечај. Тако су претходним извођачима радова на тунелу остали дужни преко 500.000 КМ, а у међувремену су увели новог извођача.

Осим што је буџет Републике Српске разним анексима оштећен у милионском износу, домаћи подизвођачи, којима је ово био животни пројекат, остали су без радова и новца.

Вишегодишњи пројекат је тако послужио за очигледну корупцију, наводи ПДП.

Градња тунела Стамбулчић почела је још 1990. године када је урађен улазно-излазни портал, али су радови прекинути почетком 1992. године. Пројекат за тунел Стамбулчић урадио је прије рата Пројектни завод “Трасер” Сарајево по чијој документацији је и настављена градња. Тунел се налази на магистралном путу М-5, Пале – Устипрача, а дуг је 954 метра.

Влада Републике Српске из Развојног програма првобитно је одобрила око 10 милиона КМ за наставак радова на изградњи тунела, а “Путеви Републике Српске” склопили су крајем новембра 2008. године уговор са “Нискоградњом” Лакташи о извођењу радова, након чега је Влада Српске обезбиједила додатних 7 милиона КМ. Накнадним анексима вриједност је додатно увећана, наводи ПДП у свом саопштењу.

Тунел је отворен у јулу 2013. године.

(Партија демократског прогреса)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Спиран

12.05.2016 07:39

А гдје нису сврнули....улизледа само пар фирми у РС могу добит посао и то су те наравно успјесне фирме наравно уско блиске власти нико други и немозе добит ниста ни обицну садницу или расад на тендеру а камоли неки посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

12.05.2016 07:47

Ста сте ви направили на Палама за вријеме васе владавине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

12.05.2016 07:49

Отворите аферу у Сипи. Па цемо ми возаци свједоцити да смо возили сваки треци камион бетона на Дзобицев хотел на Јохорину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

12.05.2016 09:00

Белај је што га смијенише прије довршетка радова па сад она бетонска шкољка служи говедима ко склониште, а говеда, ко говеда, проћи се не може...

Name

Стамболциц

12.05.2016 10:56

Да га бар направисе како треба, него на отварању тунела локални Снсд-овци на целу са Боском Томицем нису смјели да пусте Додика да се провоза тунелом јер је толико нераван и грбав асфалт да би се при брзини од 100 км ауто преврнуо. Па су врпцу при отварању ставили испред тунела и просетали се њим да се неби осјетиле неравнине. Градјани који га користе знају о цему говорим и дан данас јер је у њему било толико удеса са смртним последицама. Додао бих јос да је запустен катастрофа, пун содера који нико не цисти, стока се креце тунелом а осветљење никад не ради како треба. Зову га вец тунел смрти...

Name

Рс

12.05.2016 07:49

Објасните људима да је то био најлакси нацин да Дзомбиц (кога висе нико не спомиње) исфинансира свој хотел на Јахорини. Пале су се смијале како су то отворено радили. Један камион нпрема тунелу, два према Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

12.05.2016 08:17

Некако се подударило да је у исто вријеме Мићо Мићић градио своју велелепну кућу, управо на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лазар

12.05.2016 08:26

Направљена је монтажна зграда Владе у којој су се бавили криминалом тадашњи властодршци. Сваки од њих је данас много богатији од било кога ко се бавио поштеним послом. Чак су и њихови пратиоци-лично обезбјеђење постали велике газде. Појединци су власници станова и пословних простора у Палама захваљујући крађама шуме, ваљањем дроге, крађом возила и другим криминалним радњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

по

12.05.2016 09:09

По коментарима обичног народа све се зна ко је гдје и колико узео и ништа се не може сакрити , али нажалост нема ко да багру похапси и одузме сву имовину , ЈЕР УПРАВО ВЛАСТОДРШЦИ СВЕ УЗЕШЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

12.05.2016 09:59

Има ли ишта поштено да је урађено у овој РС? Нико не помиње на Златибору виле. Свака изгледа власт узимала свој колач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

12.05.2016 11:43

Молим било кога ко има информације, да ми казе гдје нису покрали, гдје су несто урадили у интересу овог народа-мислим да то непостоји.

ОДГОВОРИТЕ