Milioni svrnuti kroz tunel "Stambulčić"

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 12.05.2016 | 09:32
Milioni svrnuti kroz tunel "Stambulčić"

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi PDP.

AFERA „137“
„Tunel Stambulčić“


Osnovni ugovor za izgradnju tunela Stambulčić bio je 9 miliona KM, ali je raznim aneksima doveden do nevjerovatne sume od skoro 20 miliona KM!

Nosilac posla bila je slovenačka firma „CMP“, koja je u međuvremenu otišla u stečaj. Tako su prethodnim izvođačima radova na tunelu ostali dužni preko 500.000 KM, a u međuvremenu su uveli novog izvođača.

Osim što je budžet Republike Srpske raznim aneksima oštećen u milionskom iznosu, domaći podizvođači, kojima je ovo bio životni projekat, ostali su bez radova i novca.

Višegodišnji projekat je tako poslužio za očiglednu korupciju, navodi PDP.

Gradnja tunela Stambulčić počela je još 1990. godine kada je urađen ulazno-izlazni portal, ali su radovi prekinuti početkom 1992. godine. Projekat za tunel Stambulčić uradio je prije rata Projektni zavod “Traser” Sarajevo po čijoj dokumentaciji je i nastavljena gradnja. Tunel se nalazi na magistralnom putu M-5, Pale – Ustiprača, a dug je 954 metra.

Vlada Republike Srpske iz Razvojnog programa prvobitno je odobrila oko 10 miliona KM za nastavak radova na izgradnji tunela, a “Putevi Republike Srpske” sklopili su krajem novembra 2008. godine ugovor sa “Niskogradnjom” Laktaši o izvođenju radova, nakon čega je Vlada Srpske obezbijedila dodatnih 7 miliona KM. Naknadnim aneksima vrijednost je dodatno uvećana, navodi PDP u svom saopštenju.

Tunel je otvoren u julu 2013. godine.

(Partija demokratskog progresa)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Spiran

12.05.2016 07:39

A gdje nisu svrnuli....ulizleda samo par firmi u RS mogu dobit posao i to su te naravno uspjesne firme naravno usko bliske vlasti niko drugi i nemoze dobit nista ni obicnu sadnicu ili rasad na tenderu a kamoli neki posao...

ODGOVORITE
Name

Lazar

12.05.2016 07:47

Sta ste vi napravili na Palama za vrijeme vase vladavine?

ODGOVORITE
Name

vozac

12.05.2016 07:49

Otvorite aferu u Sipi. Pa cemo mi vozaci svjedociti da smo vozili svaki treci kamion betona na Dzobicev hotel na Johorinu

ODGOVORITE
Name

Kowalski

12.05.2016 09:00

Belaj je što ga smijeniše prije dovršetka radova pa sad ona betonska školjka služi govedima ko sklonište, a goveda, ko goveda, proći se ne može...

Name

Stambolcic

12.05.2016 10:56

Da ga bar napravise kako treba, nego na otvaranju tunela lokalni Snsd-ovci na celu sa Boskom Tomicem nisu smjeli da puste Dodika da se provoza tunelom jer je toliko neravan i grbav asfalt da bi se pri brzini od 100 km auto prevrnuo. Pa su vrpcu pri otvaranju stavili ispred tunela i prosetali se njim da se nebi osjetile neravnine. Gradjani koji ga koriste znaju o cemu govorim i dan danas jer je u njemu bilo toliko udesa sa smrtnim posledicama. Dodao bih jos da je zapusten katastrofa, pun sodera koji niko ne cisti, stoka se krece tunelom a osvetljenje nikad ne radi kako treba. Zovu ga vec tunel smrti...

Name

Rs

12.05.2016 07:49

Objasnite ljudima da je to bio najlaksi nacin da Dzombic (koga vise niko ne spominje) isfinansira svoj hotel na Jahorini. Pale su se smijale kako su to otvoreno radili. Jedan kamion nprema tunelu, dva prema Jahorini.

ODGOVORITE
Name

kameleon

12.05.2016 08:17

Nekako se podudarilo da je u isto vrijeme Mićo Mićić gradio svoju velelepnu kuću, upravo na Jahorini.

ODGOVORITE
Name

re Lazar

12.05.2016 08:26

Napravljena je montažna zgrada Vlade u kojoj su se bavili kriminalom tadašnji vlastodršci. Svaki od njih je danas mnogo bogatiji od bilo koga ko se bavio poštenim poslom. Čak su i njihovi pratioci-lično obezbjeđenje postali velike gazde. Pojedinci su vlasnici stanova i poslovnih prostora u Palama zahvaljujući krađama šume, valjanjem droge, krađom vozila i drugim kriminalnim radnjama.

ODGOVORITE
Name

po

12.05.2016 09:09

Po komentarima običnog naroda sve se zna ko je gdje i koliko uzeo i ništa se ne može sakriti , ali nažalost nema ko da bagru pohapsi i oduzme svu imovinu , JER UPRAVO VLASTODRŠCI SVE UZEŠE .

ODGOVORITE
Name

građanin

12.05.2016 09:59

Ima li išta pošteno da je urađeno u ovoj RS? Niko ne pominje na Zlatiboru vile. Svaka izgleda vlast uzimala svoj kolač.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

12.05.2016 11:43

Molim bilo koga ko ima informacije, da mi kaze gdje nisu pokrali, gdje su nesto uradili u interesu ovog naroda-mislim da to nepostoji.

ODGOVORITE