Брза храна штети бубрезима исто као и дијабетес?

Научници упозоравају да константно препуштање масној и прекомерно заслађеној храни и пићу може довести до оштећења бубрега у истој количини као и дијабетес.

Здравље 12.05.2016 | 08:54
Брза храна штети бубрезима исто као и дијабетес?

Дијабетес типа 2 се често доводи у везу са прекомерном тежином, а широм света се та болест јавља у алармантом броју. У случају таквог типа дијабетеса, тело није у стању да произведе довољну количину инсулина или не реагује на хормон који производи.

То узрокује накупљање шећера или глукозе у крви, што може имати озбиљне дугорочне последице за органе, укључујући и бубреге, где може доћи до дијабетичне болести бубрега.

У новој студији, истраживачи Универзитета „Англија Рускин“ користили су животињски дијабетес и моделе исхране који изазивају гојазност и отпорност на инсулин како би испитали на који начин резистенција на инсулин и превише шећера или масти утиче на рецепторе глукозе у бубрезима.

Групи пацова су давали брзу храну, укључујући сир, чоколаде и кекс током осам недеља. У међувремену, другој групи су давали храну за глодаре са високим нивоом масти – око 60 одсто – током пет недеља.

Истраживачи су, потом, тестирали ефекат ових дијета на ниво шећера у крви и различитим транспортерима глукозе у бубрезима.

Ефекат исхране је упоређен са променама такође примећеним у моделима пацова са дијабетесом типа 1 и типа 2. Истраживачи су открили да су одређене врсте транспортера глукозе у већем броју биле присутне код пацова са дијабетесом типа 2.

Храна са високим нивоом масти изазивала је сличан пораст ових рецептора.

РТС

фото: Греатист

Коментари / 0

Оставите коментар