Brza hrana šteti bubrezima isto kao i dijabetes?

Naučnici upozoravaju da konstantno prepuštanje masnoj i prekomerno zaslađenoj hrani i piću može dovesti do oštećenja bubrega u istoj količini kao i dijabetes.

Zdravlje 12.05.2016 | 08:54
Brza hrana šteti bubrezima isto kao i dijabetes?

Dijabetes tipa 2 se često dovodi u vezu sa prekomernom težinom, a širom sveta se ta bolest javlja u alarmantom broju. U slučaju takvog tipa dijabetesa, telo nije u stanju da proizvede dovoljnu količinu insulina ili ne reaguje na hormon koji proizvodi.

To uzrokuje nakupljanje šećera ili glukoze u krvi, što može imati ozbiljne dugoročne posledice za organe, uključujući i bubrege, gde može doći do dijabetične bolesti bubrega.

U novoj studiji, istraživači Univerziteta „Anglija Ruskin“ koristili su životinjski dijabetes i modele ishrane koji izazivaju gojaznost i otpornost na insulin kako bi ispitali na koji način rezistencija na insulin i previše šećera ili masti utiče na receptore glukoze u bubrezima.

Grupi pacova su davali brzu hranu, uključujući sir, čokolade i keks tokom osam nedelja. U međuvremenu, drugoj grupi su davali hranu za glodare sa visokim nivoom masti – oko 60 odsto – tokom pet nedelja.

Istraživači su, potom, testirali efekat ovih dijeta na nivo šećera u krvi i različitim transporterima glukoze u bubrezima.

Efekat ishrane je upoređen sa promenama takođe primećenim u modelima pacova sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Istraživači su otkrili da su određene vrste transportera glukoze u većem broju bile prisutne kod pacova sa dijabetesom tipa 2.

Hrana sa visokim nivoom masti izazivala je sličan porast ovih receptora.

RTS

foto: Greatist

Komentari / 0

Ostavite komentar