Вјежбање и физичка активност лијече депресију и анксиозност

Нова студија с универзитета у Калифорнији потврдила је оно што смо знали и раније - вежбање повећава ниво неуротрансмитера као што су глутамат и ГАБА, који недостају особама које болују од депресије и анксиозности.

Здравље 12.05.2016 | 08:49
Вјежбање и физичка активност лијече депресију и анксиозност

Неуротрансмитери су хемијски "гласници" који мозгу омогућавају да комуницира с телом. Један од најраширенијих неуротрансмитера у мозгу је ГАБА (гама-аминомаслачна киселина), неесенцијална аминокиселина и природно средство за смирење. ГАБА побољшава квалитет сна и помаже нам да регулишемо емоције и лакше се носимо са стресом.

Ричард Медок, професор психијатрије и бихевијоралних наука и вођа студије спроведене у Калифорнији, нада се да ће резултати ове студије помоћи лекарима и пацијентима да боље схвате повезаност између вежбања и менталних поремећаја.

"Депресивни поремећај карактерише снижен ниво ГАБА и глутамата, а наша студија је показала како вежбање помаже у обнављању ових неуротрансмитера", каже др Медок.

У студији је учествовало 38 волонтера који су били подвргнути физичкој активности - вожњи бицикла у трајању од 20 минута. Уз помоћ магнетне резонанце, истраживачи су измерили количину неуротрансмитера у њиховом мозгу пре и после вежбања. Као што можете претпоставити - након вежбања је забележен пораст неуротрансмитера у мозгу.

И раније су студије показале сличне резултате, а бројни стручњаци у области заштите менталног здравља својим пацијентима и клијентима саветују вежбање у борби против анксиозности и депресије.

Џенифер Картер, психолог с универзитета у Охају, користи физичку активност и вежбање као саставни део терапије за своје пацијенте још од раних двехиљадитих.

"Вежбање је веома важан елемент у борби против депресије, анксиозности и других менталних поремећаја. Уколико ми се јави депресивна особа, кажем јој како су најбоље стратегије за самопомоћ заправо вежбање и друштвена подршка. Анксиозним пацијентима дам до знања како вежбање смањује бригу, стрес и нападе панике", каже Картер.

Б 92

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар