Vježbanje i fizička aktivnost liječe depresiju i anksioznost

Nova studija s univerziteta u Kaliforniji potvrdila je ono što smo znali i ranije - vežbanje povećava nivo neurotransmitera kao što su glutamat i GABA, koji nedostaju osobama koje boluju od depresije i anksioznosti.

Zdravlje 12.05.2016 | 08:49
Vježbanje i fizička aktivnost liječe depresiju i anksioznost

Neurotransmiteri su hemijski "glasnici" koji mozgu omogućavaju da komunicira s telom. Jedan od najraširenijih neurotransmitera u mozgu je GABA (gama-aminomaslačna kiselina), neesencijalna aminokiselina i prirodno sredstvo za smirenje. GABA poboljšava kvalitet sna i pomaže nam da regulišemo emocije i lakše se nosimo sa stresom.

Ričard Medok, profesor psihijatrije i bihevijoralnih nauka i vođa studije sprovedene u Kaliforniji, nada se da će rezultati ove studije pomoći lekarima i pacijentima da bolje shvate povezanost između vežbanja i mentalnih poremećaja.

"Depresivni poremećaj karakteriše snižen nivo GABA i glutamata, a naša studija je pokazala kako vežbanje pomaže u obnavljanju ovih neurotransmitera", kaže dr Medok.

U studiji je učestvovalo 38 volontera koji su bili podvrgnuti fizičkoj aktivnosti - vožnji bicikla u trajanju od 20 minuta. Uz pomoć magnetne rezonance, istraživači su izmerili količinu neurotransmitera u njihovom mozgu pre i posle vežbanja. Kao što možete pretpostaviti - nakon vežbanja je zabeležen porast neurotransmitera u mozgu.

I ranije su studije pokazale slične rezultate, a brojni stručnjaci u oblasti zaštite mentalnog zdravlja svojim pacijentima i klijentima savetuju vežbanje u borbi protiv anksioznosti i depresije.

Dženifer Karter, psiholog s univerziteta u Ohaju, koristi fizičku aktivnost i vežbanje kao sastavni deo terapije za svoje pacijente još od ranih dvehiljaditih.

"Vežbanje je veoma važan element u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Ukoliko mi se javi depresivna osoba, kažem joj kako su najbolje strategije za samopomoć zapravo vežbanje i društvena podrška. Anksioznim pacijentima dam do znanja kako vežbanje smanjuje brigu, stres i napade panike", kaže Karter.

B 92

foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar