Бивши директор „Аква ситија“ на суду

Директор и сувласник предузећа „Спарк“ Драган Кнежевић данас је свједочио у Основном суду у Бијељини у поступку који се води против бившег директора предузећа „Аква ситија“ Благе Благојевића за кривично дјело „обмана при добијању кредита или других погодности“.

Република Српска 12.05.2016 | 07:56
Бивши директор „Аква ситија“ на суду

Према подацима Инвестиционо развојне банке Републике Српске, фирми „Аква ситија“ ИРБ је 2012. године дала кредит од пет милиона КМ.

Против Благојевића, који је годинама био први сарадник Слободана Павловића, Окружно тужилаштво у Бијељини подигло је оптужницу због основане сумње да је починио кривично дјело „обмана при добијању кредита или друге погодности“, објавио је раније пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Кнежевић је свједочио да је његово предузеће радило на електромонтажи трафостаница и напојних водова, те да је, као и друга предузећа која су радила на изградњи прве фазе Воденог града на Дрини, очекивао да ће их инвеститор уредно финансијски пратити, што се није догодило.

„Били смо спремни на повлачење са градилишта, али смо знали да би такав наш потез изазвао велике трошкове. Тражили смо да инвеститор повуче средства из своје, Павловић банке, те да нам плати за изведене радове, али нам је објашњено да као повезано лице његова банка то не може урадити“, рекао је Кнежевић.

Додао је да је позајмицом од Бобар банке дјелимично исплаћен дио обављених радова за све извођаче, те да је интерес инвеститора био да се радови не прекидају прије почетка зиме.

На главном претресу, данас је саслушан и оптужени Благојевић, али у својству свједока.

Он је у унакрсном испитивању браниоца, адвоката Миодрага Стојановића и замјеника тужиоца Окружног тужилаштва Бијељина Милорада Дебељевића, рекао да је захтјев ИРБ-у за кредит од пет милиона КМ упућен 16. марта 2011. године, те да је уговор о одобравању кредита закључен годину дана касније, 21. марта 2012. године.

„Захтјев ИРБ-у за одобравање кредита поднијели смо посредством Бобар банке, таква је процедура била. У том тренутку нисмо ни размишљали о евентуалној позајмици од Бобар банке јер смо били убијеђени да ће нам кредит бити одобрен врло брзо. Када смо видјели да од кредита у скорије вријеме нема ништа, онда смо посегли за позајмицом од Бобар банке, о чему смо у међувремену консултовали, усмено и писмено, тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића“, истакао је Благојевић.

Додао је „да није било тужбе, у међувремену би његово предузеће узело још један кредит од ИРБ-а и завршили би овај објекат који би запослио 100 – 150 радника“.

Додао је да од 1991. године сарађује са Слободаном Павловићем, да је учествовао у формирању девет фирми са 1.200 радника, од чега је тренутно остало око 800 радника, да је у међувремену прошао све контроле и инспекције, те да никада никаквих прекршаја на послу није имао.

Нагласио је да му је ово прва кривична пријава, иако је читав живот радио на изградњи објеката и запошљавању људи, и како је казао „у интересу друштва“.

Тужилац Дебељевић је инсистирао да му Благојевић одговори да ли је у захтјеву за кредит ИРБ-а наведено да ће дио кредита ићи на отплату позајмице Бобар банци у износу од 2.030.000 КМ, на шта је Благојевић одговорио да ни Бобар банка није жељела дати позајмицу док не буде сигурна да ће „Аква ситија“ бити одобрен кредит ИРБ-а.

Тужилац се позвао и на Одлуку Кредитног одбора ИРБ-а од 19. јануара 2012. године којом је јасно прецизирано да се кредит може користити само за основна средства, а не за враћање раније преузетих кредита.

Судија Љубиша Милићевић најавио је да ће у наставку главног претреса саслушати и званичног представника ИРБ-а, да потврди да ли је кредит ИРБ- а намјенски или ненамјенски потрошен.

У наставку суђења биће саслушани свједок Јовиша Спасојевић, вјештак економске струке Даница Петровић, кога је ангажовала одбрана, а тужилац Дебељевић је инсиситирао да поново буде саслушан и вјештак Тужилаштва Момчило Ђерић.

Адвокат Стојановић рекао је „да суђење постаје помало бесмислено, јер оптужени Благојевић није кредит ИРБ-а подијелио за плате радницима, нити је тај новац дао неким другим Павловићевим компанијама“.

„Новац је строго намјенски искориштен за исплату радова на том објекту и ми то упорно покушавамо да докажемо“, изјавио је Стојановић.

Наставак суђења заказан је за 7. септембар.

Благојевић је у фебруару ове године хапшен у оквиру истраге Тужилаштва БиХ у предмету “Павловић банка”. Тада је из СИПА-е, уз навођење иницијала, саопштено да је Благојевић ухапшен због постојања основа сумње да је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења и прање новца, а у вези с пословањем Павловић банке.

(Цапитал.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

виц

12.05.2016 06:53

Да није виц у питању-нисам ја вец неко из масе, то је слоган оних који се постеним радом обигатисе и на крају све убједисе у то а сиротиња је крива за све или це бити мир мир нико није крив сто нападате невиног-бицете казњени и платицете му за наносење дусевне боли! Да није туга био би смјех!

ОДГОВОРИТЕ
Name

писац

12.05.2016 07:02

Све је то шупља прича.Нити има права ни правде у РС-у све док тајкуни управљају институцијама и државом!Овдје само помаже једна велика револуција па гдје се ко нађе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

љиго

12.05.2016 07:13

Извуци це се љиго из ове прице јер је познато ко стоји иза њега а на крају це награбусити неко ко није ни лук јео ни мирисао. Тако то иде и ици це све док народ мирно гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.05.2016 08:30

Благо Благојевиц... Нем могу да вјерујем да се тај цовјек јос увијек креце слободно. Знате ли ви ста је он радио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

виц

12.05.2016 08:56

Рекох ли ја- није он него неко из масе! Знају његови сељаци али? Цувају радна мјеста па мудро цуте а и у пакету је са Слобом па и то му иде на руку...таки смо ти ми.

ОДГОВОРИТЕ