Bivši direktor „Akva sitija“ na sudu

Direktor i suvlasnik preduzeća „Spark“ Dragan Knežević danas je svjedočio u Osnovnom sudu u Bijeljini u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora preduzeća „Akva sitija“ Blage Blagojevića za krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“.

Republika Srpska 12.05.2016 | 07:56
Bivši direktor „Akva sitija“ na sudu

Prema podacima Investiciono razvojne banke Republike Srpske, firmi „Akva sitija“ IRB je 2012. godine dala kredit od pet miliona KM.

Protiv Blagojevića, koji je godinama bio prvi saradnik Slobodana Pavlovića, Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili druge pogodnosti“, objavio je ranije poslovni portal CAPITAL.ba.

Knežević je svjedočio da je njegovo preduzeće radilo na elektromontaži trafostanica i napojnih vodova, te da je, kao i druga preduzeća koja su radila na izgradnji prve faze Vodenog grada na Drini, očekivao da će ih investitor uredno finansijski pratiti, što se nije dogodilo.

„Bili smo spremni na povlačenje sa gradilišta, ali smo znali da bi takav naš potez izazvao velike troškove. Tražili smo da investitor povuče sredstva iz svoje, Pavlović banke, te da nam plati za izvedene radove, ali nam je objašnjeno da kao povezano lice njegova banka to ne može uraditi“, rekao je Knežević.

Dodao je da je pozajmicom od Bobar banke djelimično isplaćen dio obavljenih radova za sve izvođače, te da je interes investitora bio da se radovi ne prekidaju prije početka zime.

Na glavnom pretresu, danas je saslušan i optuženi Blagojević, ali u svojstvu svjedoka.

On je u unakrsnom ispitivanju branioca, advokata Miodraga Stojanovića i zamjenika tužioca Okružnog tužilaštva Bijeljina Milorada Debeljevića, rekao da je zahtjev IRB-u za kredit od pet miliona KM upućen 16. marta 2011. godine, te da je ugovor o odobravanju kredita zaključen godinu dana kasnije, 21. marta 2012. godine.

„Zahtjev IRB-u za odobravanje kredita podnijeli smo posredstvom Bobar banke, takva je procedura bila. U tom trenutku nismo ni razmišljali o eventualnoj pozajmici od Bobar banke jer smo bili ubijeđeni da će nam kredit biti odobren vrlo brzo. Kada smo vidjeli da od kredita u skorije vrijeme nema ništa, onda smo posegli za pozajmicom od Bobar banke, o čemu smo u međuvremenu konsultovali, usmeno i pismeno, tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića“, istakao je Blagojević.

Dodao je „da nije bilo tužbe, u međuvremenu bi njegovo preduzeće uzelo još jedan kredit od IRB-a i završili bi ovaj objekat koji bi zaposlio 100 – 150 radnika“.

Dodao je da od 1991. godine sarađuje sa Slobodanom Pavlovićem, da je učestvovao u formiranju devet firmi sa 1.200 radnika, od čega je trenutno ostalo oko 800 radnika, da je u međuvremenu prošao sve kontrole i inspekcije, te da nikada nikakvih prekršaja na poslu nije imao.

Naglasio je da mu je ovo prva krivična prijava, iako je čitav život radio na izgradnji objekata i zapošljavanju ljudi, i kako je kazao „u interesu društva“.

Tužilac Debeljević je insistirao da mu Blagojević odgovori da li je u zahtjevu za kredit IRB-a navedeno da će dio kredita ići na otplatu pozajmice Bobar banci u iznosu od 2.030.000 KM, na šta je Blagojević odgovorio da ni Bobar banka nije željela dati pozajmicu dok ne bude sigurna da će „Akva sitija“ biti odobren kredit IRB-a.

Tužilac se pozvao i na Odluku Kreditnog odbora IRB-a od 19. januara 2012. godine kojom je jasno precizirano da se kredit može koristiti samo za osnovna sredstva, a ne za vraćanje ranije preuzetih kredita.

Sudija Ljubiša Milićević najavio je da će u nastavku glavnog pretresa saslušati i zvaničnog predstavnika IRB-a, da potvrdi da li je kredit IRB- a namjenski ili nenamjenski potrošen.

U nastavku suđenja biće saslušani svjedok Joviša Spasojević, vještak ekonomske struke Danica Petrović, koga je angažovala odbrana, a tužilac Debeljević je insisitirao da ponovo bude saslušan i vještak Tužilaštva Momčilo Đerić.

Advokat Stojanović rekao je „da suđenje postaje pomalo besmisleno, jer optuženi Blagojević nije kredit IRB-a podijelio za plate radnicima, niti je taj novac dao nekim drugim Pavlovićevim kompanijama“.

„Novac je strogo namjenski iskorišten za isplatu radova na tom objektu i mi to uporno pokušavamo da dokažemo“, izjavio je Stojanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.

Blagojević je u februaru ove godine hapšen u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu “Pavlović banka”. Tada je iz SIPA-e, uz navođenje inicijala, saopšteno da je Blagojević uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi s poslovanjem Pavlović banke.

(Capital.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

vic

12.05.2016 08:53

Da nije vic u pitanju-nisam ja vec neko iz mase, to je slogan onih koji se postenim radom obigatise i na kraju sve ubjedise u to a sirotinja je kriva za sve ili ce biti mir mir niko nije kriv sto napadate nevinog-bicete kaznjeni i platicete mu za nanosenje dusevne boli! Da nije tuga bio bi smjeh!

ODGOVORITE
Name

pisac

12.05.2016 09:02

Sve je to šuplja priča.Niti ima prava ni pravde u RS-u sve dok tajkuni upravljaju institucijama i državom!Ovdje samo pomaže jedna velika revolucija pa gdje se ko nađe!?

ODGOVORITE
Name

ljigo

12.05.2016 09:13

Izvuci ce se ljigo iz ove price jer je poznato ko stoji iza njega a na kraju ce nagrabusiti neko ko nije ni luk jeo ni mirisao. Tako to ide i ici ce sve dok narod mirno gleda

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.05.2016 10:30

Blago Blagojevic... Nem mogu da vjerujem da se taj covjek jos uvijek krece slobodno. Znate li vi sta je on radio?

ODGOVORITE
Name

vic

12.05.2016 10:56

Rekoh li ja- nije on nego neko iz mase! Znaju njegovi seljaci ali? Cuvaju radna mjesta pa mudro cute a i u paketu je sa Slobom pa i to mu ide na ruku...taki smo ti mi.

ODGOVORITE