Срби славе Светог Василија Острошког

Српска православна црква и верници прослављају данас Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори и место су ходочашћа за вернике свих религија.

Република Српска 12.05.2016 | 07:20
Срби славе Светог Василија Острошког

Многи верују да ће, ако се заветују да ће на светог Василија отићи на Духове у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати “као руком однесена”.

Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Тројице или Духове не одете на Острог и тамо се причестите.

(Фото: Драган Кадић)

Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уља, тамјан и памук да са собом понесе и да то остави код свеца “да преноћи”.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској. Православни верници овог светитеља поштују и светкују у свим српским земљама.

На крштењу је добио име Стојан. Прву књигу учио је у манастиру Завали, а у манастиру Тврдошу се замонашио добивши име Василије. После боравка у Светој Гори, у Пећкој патријаршији је рукоположен у чин епископа. Као епископ је најпре боравио у Тврдошу, а касније прелази у Острог.

(Фото: Профимедиа)

Неуморан у подвизима молитве, поста, физичког труда и многобројних брига за добро своје пастве, Свети Василије се упокојио 29. априла 1671. године.

Одмах по проглашењу за свеца, народ је почео да долази на његов гроб да се моли, као што су и долазили за време његовог земаљског живота. На гробу се дешавала многобројна чуда, која ни до данас, поред његових целебних моштију у Острогу не престају.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Никола

12.05.2016 06:35

Слава и милост Светом Василију Остроском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.05.2016 08:25

Ради молитви Светог Василија Острошког, Господе ИСУСЕ Христе Боже наш, помилуј и спаси и помогни СРБима Светог Саве да се они обоже, сложе и умноже! Амин!

Name

дон Кихот

12.05.2016 07:01

Слава му и милост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

12.05.2016 07:13

Слава му и милост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКА ДУБНИЦА МАЈЕВИЦА Паи Српска Позарница!

12.05.2016 07:18

Свим Православним Дрзавама И Народима Некаје Богом Благословен Празник Свети Остроски Василије Да буде На помоци В.СРБИЈИ И Братској Русији АМИН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВА

12.05.2016 08:02

ВЕЛИКИ СВЕТАЦ,СЛАВА МУ И МИЛОСТ.КОЛИКО БИ ИМАЛИ НАУЦИТИ ОД ЊЕГОВИХ ДЈЕЛА.А СТА НАПРАВИ ПОХЛЕПА И ГРАМЗИВОСТ,ОД ОНИХ КОЈИ ВЛАДАЈУ .УНИСТИСЕ НАРОД СОПСТВЕНИ.ЗАИСТА ЈЕ ДИВАН ОСЈЕЦАЈ КАДА СЕ НАЛАЗИТЕ У ОВОМ МАНАСТИРУ.ПОМОЗИ НАМ СВЕТИ ОСТРОСКИ ВАСИЛИЈЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

12.05.2016 08:23

СЛАВА ТИ И МИЛОСТ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРЧЕ

ОДГОВОРИТЕ