Srbi slave Svetog Vasilija Ostroškog

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Republika Srpska 12.05.2016 | 07:20
Srbi slave Svetog Vasilija Ostroškog

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”.

Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Trojice ili Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

(Foto: Dragan Kadić)

Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjan i pamuk da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca “da prenoći”.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Pravoslavni vernici ovog svetitelja poštuju i svetkuju u svim srpskim zemljama.

Na krštenju je dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdošu se zamonašio dobivši ime Vasilije. Posle boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najpre boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog.

(Foto: Profimedia)

Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i mnogobrojnih briga za dobro svoje pastve, Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine.

Odmah po proglašenju za sveca, narod je počeo da dolazi na njegov grob da se moli, kao što su i dolazili za vreme njegovog zemaljskog života. Na grobu se dešavala mnogobrojna čuda, koja ni do danas, pored njegovih celebnih moštiju u Ostrogu ne prestaju.

(Kurir)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nikola

12.05.2016 08:35

Slava i milost Svetom Vasiliju Ostroskom.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.05.2016 10:25

Ради молитви Светог Василија Острошког, Господе ИСУСЕ Христе Боже наш, помилуј и спаси и помогни СРБима Светог Саве да се они обоже, сложе и умноже! Амин!

Name

don Kihot

12.05.2016 09:01

Slava mu i milost.

ODGOVORITE
Name

daka

12.05.2016 09:13

Slava mu i milost!!!

ODGOVORITE
Name

SRPSKA DUBNICA MAJEVICA Pai Srpska Pozarnica!

12.05.2016 09:18

Svim Pravoslavnim Drzavama I Narodima Nekaje Bogom Blagosloven Praznik Sveti Ostroski Vasilije Da bude Na pomoci V.SRBIJI I Bratskoj Rusiji AMIN!!!

ODGOVORITE
Name

SLAVA

12.05.2016 10:02

VELIKI SVETAC,SLAVA MU I MILOST.KOLIKO BI IMALI NAUCITI OD NJEGOVIH DJELA.A STA NAPRAVI POHLEPA I GRAMZIVOST,OD ONIH KOJI VLADAJU .UNISTISE NAROD SOPSTVENI.ZAISTA JE DIVAN OSJECAJ KADA SE NALAZITE U OVOM MANASTIRU.POMOZI NAM SVETI OSTROSKI VASILIJE !

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

12.05.2016 10:23

SLAVA TI I MILOST SVETI VASILIJE ČUDOTVORČE

ODGOVORITE