Куп је њихов: Партизан као никад, Јовановић као Васке!

Црно-бели после пет година вратили пехар у Хумску! Екипа Ивана Томића у финалу у Горњем Милановцу савладала Јавор - 2:0.

Фудбал 11.05.2016 | 21:15
Куп је њихов: Партизан као никад, Јовановић као Васке!

Туга пре пола века, ал' за ову сезону, ипак, има лека. Није могло против Реала 1966, није могло ни против Црвене звезде 2015/2016, није могло ни у Лиги Европи даље од групне фазе, међутим, могло је у - Купу Србије! Партизан је после пет година вратио трофеј масовњиег такмичења у свој музеј, пошто је у финалу савладао Јавор и, макар привремено, смирио нападе незадовољства из грла Гробара - 2:0.

У прелепом амбијенту стадиона Металца, пред 4.500 гледалаца, црно-бели су показали да су за класу бољи од тима из Ивањице, савладали га трећи пут у сезони и исту украсили најмање вредним пехаром који им је био на талону. Мада, одличје из Горњег Милановца још се може сматрати и подвигом, пошто је иза састава из Хумске катастрофална такмичарска година, те се на њеном концу пехар, макар он био и обезвређен, може сматрати подвигом.

Поготово што ће у алманасима овдашењг фудбала заувек остати записано да је до њега тим Ивана Томића стигао без примљеног гола и тако постао први у Србији, као самосталној држави, коме је тако нешто успело. Трећи рачунајући послератни фудбал, претходно су на исти начин пехар позлатили Црвена звезда (1971, 2000, 2004) и Хајдук из Сплита (1974).

За овај 11. маја - на дан чувеног финала Купа шампиона у Бриселу - у јунака је израстао Марко Јовановић. Симболично, као пре 50 година Велибор Васовић против "краљевића", актуелни штопер Партизана је после корнера Немање Михајловића "порастао" из кишом натопљеног терена и главом савладао Владана Ђогатовића и практично "нацртао" Парном ваљку пут ка трофеју.

Све до тог, испотавиће се, пресудног детаља гледаоци су могли да виде успаванку на сјајно припремљеном терену, фаворит јесте диктирао ритам, ослањајући се на пробојна крила Марка Голубовића и Немању Михајловића, креативног капитена Сашу Илића и покретљивог Дарка Брашанца, али није стварао шансе из категорије изгледних. Или су то били прилично непрецизни ударци ван оквира гола или је Ђогатовић бранио. На пример, Михајловићу у 29. минуту.

За разлику од неких ранијих мечева, црно-бели на овом нису "губили главу". Остали су мирни, наставили да диктирају свој ритам и апсолутно заслужено стигли до предности вредне победе, пошто су и пре и тог Јовановићевог хица били бољи такмац.

Толико да су у другом делу могли да дуплирају предност. Поготово што су им и акције у наставку меча биле смислене, као са тренинга. Лопта је клизила у и око казненог простора Јавора, само је недостајало да је Брашанац (изблокиран) и Влаховић (неометан) сместе у мрежу.

Међу распеваним, али и употреби пиротехнике склоним навијачима Партизана - због којих је почетком другог полувремена судија Милорад Мажић на шест минута морао да прекине финале - увукла се зебња да не буде по оној "ко промаши шансе бива кажњен". Но, Јавор је био углавном безопасан. У већем делу сусрета и инфериоран.

Можда због одлуке тренера Младена Додића да класичног шпица Стефана Дражића, стрелца два гола у суперлигашлким мечевима са Партизаном, помери на крило, а у напад прекомандује Игора Стојаковића, по вокацији везисту. А можда и због одлуке да од старта меча препусти иницијативу Београђанима, што баш и није мудра одлука, ако се зна да је сваки тим који је, макар мало, напао црно-беле дао гол. Или им правио проблеме.

Руку на срце, вечерас најконкретнији бели Иван Јосовић имао је на истеку првог минута другог полувремена фантастичну - уједно и најбољу - шансу да Ивањичане поведе ка изједначењу, чак је елегантно пребацио Бојана Шаранова и погодио стативу. Пре и после тога недовољно јако и прецизно пуцао главом (једном и ногом у надокнади), на исти начин је у међувремену покушао и врло добри штопер Ђорђе Црномарковић, али Јавор није могао до гола. Самим тим ни до првог трофеја у 104 године дугој историји клуба.

Њега је зграбио Партизан, у надокнади времена преко резервисте Душана Влаховића потврдио освајање 13. купа, за црно-белу фешту у Горњем Милановцу!

ПАРТИЗАН - ЈАВОР 2:0 (1:0)
/Јовановић 35, Влаховић 90+6/

Стадион Металца. Гледалаца: 4500. Судија: Милорад Мажић (Врбас)
Жути картони: Богосавац, Гогуа, Евертон, Јовановић (Партизан), Стојаковић, Милетић (Јавор)

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Шаранов - Вулићевић, Гогуа, М. Јовановић, Богосавац - Евертон, Брашанац - Голубовић (од 90+4. А. Стевановић), Саша Илић, Михајловић - Божинов (од 72. Влаховић). Тренер: Иван Томић.

ЈАВОР (4-2-3-1): Ђогатовић – Гајић (од 77. Вујовић), Миловић, Црномарковић, Милетић – Ађуру (од 64. Елиомар), Доцић - Ђокић, Дражић, Јосовић – Стојаковић. Тренер: Младен Додић.

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар