Kup je njihov: Partizan kao nikad, Jovanović kao Vaske!

Crno-beli posle pet godina vratili pehar u Humsku! Ekipa Ivana Tomića u finalu u Gornjem Milanovcu savladala Javor - 2:0.

Fudbal 11.05.2016 | 21:15
Kup je njihov: Partizan kao nikad, Jovanović kao Vaske!

Tuga pre pola veka, al' za ovu sezonu, ipak, ima leka. Nije moglo protiv Reala 1966, nije moglo ni protiv Crvene zvezde 2015/2016, nije moglo ni u Ligi Evropi dalje od grupne faze, međutim, moglo je u - Kupu Srbije! Partizan je posle pet godina vratio trofej masovnjieg takmičenja u svoj muzej, pošto je u finalu savladao Javor i, makar privremeno, smirio napade nezadovoljstva iz grla Grobara - 2:0.

U prelepom ambijentu stadiona Metalca, pred 4.500 gledalaca, crno-beli su pokazali da su za klasu bolji od tima iz Ivanjice, savladali ga treći put u sezoni i istu ukrasili najmanje vrednim peharom koji im je bio na talonu. Mada, odličje iz Gornjeg Milanovca još se može smatrati i podvigom, pošto je iza sastava iz Humske katastrofalna takmičarska godina, te se na njenom koncu pehar, makar on bio i obezvređen, može smatrati podvigom.

Pogotovo što će u almanasima ovdašenjg fudbala zauvek ostati zapisano da je do njega tim Ivana Tomića stigao bez primljenog gola i tako postao prvi u Srbiji, kao samostalnoj državi, kome je tako nešto uspelo. Treći računajući posleratni fudbal, prethodno su na isti način pehar pozlatili Crvena zvezda (1971, 2000, 2004) i Hajduk iz Splita (1974).

Za ovaj 11. maja - na dan čuvenog finala Kupa šampiona u Briselu - u junaka je izrastao Marko Jovanović. Simbolično, kao pre 50 godina Velibor Vasović protiv "kraljevića", aktuelni štoper Partizana je posle kornera Nemanje Mihajlovića "porastao" iz kišom natopljenog terena i glavom savladao Vladana Đogatovića i praktično "nacrtao" Parnom valjku put ka trofeju.

Sve do tog, ispotaviće se, presudnog detalja gledaoci su mogli da vide uspavanku na sjajno pripremljenom terenu, favorit jeste diktirao ritam, oslanjajući se na probojna krila Marka Golubovića i Nemanju Mihajlovića, kreativnog kapitena Sašu Ilića i pokretljivog Darka Brašanca, ali nije stvarao šanse iz kategorije izglednih. Ili su to bili prilično neprecizni udarci van okvira gola ili je Đogatović branio. Na primer, Mihajloviću u 29. minutu.

Za razliku od nekih ranijih mečeva, crno-beli na ovom nisu "gubili glavu". Ostali su mirni, nastavili da diktiraju svoj ritam i apsolutno zasluženo stigli do prednosti vredne pobede, pošto su i pre i tog Jovanovićevog hica bili bolji takmac.

Toliko da su u drugom delu mogli da dupliraju prednost. Pogotovo što su im i akcije u nastavku meča bile smislene, kao sa treninga. Lopta je klizila u i oko kaznenog prostora Javora, samo je nedostajalo da je Brašanac (izblokiran) i Vlahović (neometan) smeste u mrežu.

Među raspevanim, ali i upotrebi pirotehnike sklonim navijačima Partizana - zbog kojih je početkom drugog poluvremena sudija Milorad Mažić na šest minuta morao da prekine finale - uvukla se zebnja da ne bude po onoj "ko promaši šanse biva kažnjen". No, Javor je bio uglavnom bezopasan. U većem delu susreta i inferioran.

Možda zbog odluke trenera Mladena Dodića da klasičnog špica Stefana Dražića, strelca dva gola u superligašlkim mečevima sa Partizanom, pomeri na krilo, a u napad prekomanduje Igora Stojakovića, po vokaciji vezistu. A možda i zbog odluke da od starta meča prepusti inicijativu Beograđanima, što baš i nije mudra odluka, ako se zna da je svaki tim koji je, makar malo, napao crno-bele dao gol. Ili im pravio probleme.

Ruku na srce, večeras najkonkretniji beli Ivan Josović imao je na isteku prvog minuta drugog poluvremena fantastičnu - ujedno i najbolju - šansu da Ivanjičane povede ka izjednačenju, čak je elegantno prebacio Bojana Šaranova i pogodio stativu. Pre i posle toga nedovoljno jako i precizno pucao glavom (jednom i nogom u nadoknadi), na isti način je u međuvremenu pokušao i vrlo dobri štoper Đorđe Crnomarković, ali Javor nije mogao do gola. Samim tim ni do prvog trofeja u 104 godine dugoj istoriji kluba.

Njega je zgrabio Partizan, u nadoknadi vremena preko rezerviste Dušana Vlahovića potvrdio osvajanje 13. kupa, za crno-belu feštu u Gornjem Milanovcu!

PARTIZAN - JAVOR 2:0 (1:0)
/Jovanović 35, Vlahović 90+6/

Stadion Metalca. Gledalaca: 4500. Sudija: Milorad Mažić (Vrbas)
Žuti kartoni: Bogosavac, Gogua, Everton, Jovanović (Partizan), Stojaković, Miletić (Javor)

PARTIZAN (4-2-3-1): Šaranov - Vulićević, Gogua, M. Jovanović, Bogosavac - Everton, Brašanac - Golubović (od 90+4. A. Stevanović), Saša Ilić, Mihajlović - Božinov (od 72. Vlahović). Trener: Ivan Tomić.

JAVOR (4-2-3-1): Đogatović – Gajić (od 77. Vujović), Milović, Crnomarković, Miletić – Ađuru (od 64. Eliomar), Docić - Đokić, Dražić, Josović – Stojaković. Trener: Mladen Dodić.

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar