Америка страхује од Едварда Сноудена

Директор националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер сматра да би бивши сарадник обавјештајних служби Едвард Сноуден могао да открије још тајних докумената.

Свијет 11.05.2016 | 19:15
Америка страхује од Едварда Сноудена

„Постоје претпоставке да он има много више докумената у електронској форми које би могао да открије када буде хтио“, рекао је Клепер у интервјуу за лист „Вашингтон пост“.

Шеф обавештајне службе рекао је да још не могу тачно да се процјене размјере негативних посљедица цурења тајних докумената. Клепер је нагласио да је Сноуденово објављивање докумената довело до тога да терористичке групације почну више да „брину о безбједности“ и да убрзају прелаз на системе за шифровање података.

Сноуден је у јуну 2013. године предао новинама „Вашингтон пост“ и „Гардијан“ низ тајних материјала о програмима интернет надзора обавјештајних служби САД и Велике Британије. Током љета америчке власти поништиле су му пасош, због чега је Сноуден морао да проведе неко вијреме у транзитној зони московског аеродрома.

Затим је Русија обезбједила Сноудену привремени азил на период од годину дана, под условом да заустави своје активности против САД. Првог августа 2014. године Сноуден је добио трогодишњу боравишну дозволу која му омогуц́ава да путује не само по Русији вец́ и ван ње.

Извор: Спутњик

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Едварде

11.05.2016 17:31

Руке ти се позлатиле људино...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогиц г

11.05.2016 17:56

Мрзим све издаице сопственог Односно свог народа!!!!

Name

Хе хе

11.05.2016 17:39

Није ваљда да сте се бавили закулисним радњама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.05.2016 17:44

Хвала господину Сноудену сто је нама обицним људима отворио оци.Бар да знамо ста се кува у овом насем свијету.Да је висе таквих људи свијет би био много бољи и безбеднији

ОДГОВОРИТЕ