Amerika strahuje od Edvarda Snoudena

Direktor nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Kleper smatra da bi bivši saradnik obavještajnih službi Edvard Snouden mogao da otkrije još tajnih dokumenata.

Svijet 11.05.2016 | 19:15
Amerika strahuje od Edvarda Snoudena

„Postoje pretpostavke da on ima mnogo više dokumenata u elektronskoj formi koje bi mogao da otkrije kada bude htio“, rekao je Kleper u intervjuu za list „Vašington post“.

Šef obaveštajne službe rekao je da još ne mogu tačno da se procjene razmjere negativnih posljedica curenja tajnih dokumenata. Kleper je naglasio da je Snoudenovo objavljivanje dokumenata dovelo do toga da terorističke grupacije počnu više da „brinu o bezbjednosti“ i da ubrzaju prelaz na sisteme za šifrovanje podataka.

Snouden je u junu 2013. godine predao novinama „Vašington post“ i „Gardijan“ niz tajnih materijala o programima internet nadzora obavještajnih službi SAD i Velike Britanije. Tokom ljeta američke vlasti poništile su mu pasoš, zbog čega je Snouden morao da provede neko vijreme u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

Zatim je Rusija obezbjedila Snoudenu privremeni azil na period od godinu dana, pod uslovom da zaustavi svoje aktivnosti protiv SAD. Prvog avgusta 2014. godine Snouden je dobio trogodišnju boravišnu dozvolu koja mu omogućava da putuje ne samo po Rusiji već i van nje.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Edvarde

11.05.2016 17:31

Ruke ti se pozlatile ljudino...

ODGOVORITE
Name

Gogic g

11.05.2016 17:56

Mrzim sve izdaice sopstvenog Odnosno svog naroda!!!!

Name

He he

11.05.2016 17:39

Nije valjda da ste se bavili zakulisnim radnjama?

ODGOVORITE
Name

Petar

11.05.2016 17:44

Hvala gospodinu Snoudenu sto je nama obicnim ljudima otvorio oci.Bar da znamo sta se kuva u ovom nasem svijetu.Da je vise takvih ljudi svijet bi bio mnogo bolji i bezbedniji

ODGOVORITE