'У Министарству лажу, нису платили подстицаје'

Пољопривредници Српске поново су у немилости. Подаци на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да је мраз у Поткозарју уништио око 1.100 хектара засада воћа. Осим тога, дуговања за подстицаје из мјесеца у мјесец се гомилају. Нису исплаћена ни средства за претходну годину, али те податке Министарство крије. Пољопривредници тврде – за 2015. годину дугују им скоро 18 милиона КМ.

Република Српска 10.05.2016 | 19:57
'У Министарству лажу, нису платили подстицаје'

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на свом сајту јасно износи податке о свим исплатама. Међутим, података о укупним дуговањима нема. У медијима се спекулисало да дугвања износе нешто више од 11 милиона марака. Међутим, из Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске кажу да та информација није тачна. Наглашавају – тренутни дуг за прошлу годину износи 17.700.000 КМ.

"Тачно је да је Министарство воћарима исплатило 2 милиона КМ, али је дуг остао 17.700.000 КМ. То је укупни дуг из прошле године", каже за БН ТВ Владимир Усорац из Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске.

На дјелу је класична обмана, тврде семберски пољопривредници.

"Ми смо обманути. Разговарали смо и у марту, и у априлу – покушали да ставимо на знање да је пољопривреда приоритет, поготово у мјесецима када је то неопходно. То се није смјело десити у овом периоду", каже за БН ТВ Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије.

"Ја сам мислио да ће министар већи дио обећаних средстава исплатити у априлу, а само један мали дио пренијети у мај. Међутим, то се није десило", додаје он.

На већ постојеће дугове гомилају се нови.

"У овој години Министарство за четири мјесеца дугује 20 милиона КМ и сваки наредни мјесец 5 милиона КМ више. Оно што нас забрињава јесте чињеница да у Министарству не знају колики је дуг, а још више бринемо због тога што се, према одлуци Владе Српске, нови подстицаји нису почели ни обрачунавати. Нема их ни на видику", тврди Усорац за БН ТВ.

"Ово све иде дубље и дубље у недоглед. Мора се уозбиљити прича о исплати подстицаја, јер ми смо ипак на самом почетку дали средства у буџет путем пореза и ПДВ. Неко мора сносити одговорност", јасан је Бакајлић.

Све то, каже Усорац, баца сумњу на примјену Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2016. годину.

Он додаје да су због тога у свом обраћању затражили да се Влада одреди према пољопривреди и пита да ли правилник вриједи и када ће подстицаји бити исплаћени по гранама производње.

"Имам осјећај да сеправи за неке људе који су велики играчи о том питању и да они највећи дио буџета повуку себи кроз подстицаје и капиталне инвестиције", мишљења је Саво Бакајлић.

Ресорном министарству и Влади Републике Српске пољопривредници су упутили позив да преиспитају своје одлуке и да конкретно наведу на која средства и ко има право. Овако, уз немарност Владе и непознанице које несумњиво ствара, те притиске и захтјеве ЕУ, не може се пословати, јасни су пољопривредници Српске.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

грађанин

10.05.2016 19:35

Чуј лажу, зар је и то могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

10.05.2016 20:17

Ја сам добио подстицај за 2015

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.05.2016 20:19

Можда су добили наредјење да униште ситну пољопривредну производњу, и да се укрупне посједи...типа Костић, Матијевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голо Брдо

11.05.2016 04:33

Бакајлицу, ста је сад??? Несто си благ према лазима представника Владе и Министарства пољопривреде, изгледа да те друг Зоран Малетиц слагао.Засто сад пољопривреднике не окупис па пред зграду Владе

ОДГОВОРИТЕ